Gradovi

Gotovo nikakva zainteresovanost za stare železničke vagone

BEOGRAD – Preduzeće „Srbija voz“ namerava da u narednom period raspiše licitaciju za prodaju 12 lokomotiva i 99 motornih vozila, najavio je zamenik direktora Sektora za nabavke tog preduzeća Oliver Miljuš.

On je agenciji Tanjug kazao da će prikupljena novčana sredstva od tih prodaja biti uložena u pokriće troškova preduzeća, a najveći deo će biti uložen za održavanje postojećeg voznog parka „Srbija voza“.

Miljuš je naglasio i da je olukom Skupštine Srbija voza predviđeno rashodovanje i 372 putnička vagona.

On je podsetio da je prošle sedmice bila održana licitacija za prodaju tih vagona, ali da je interesovanje bilo jako slabo, odnosno javio se samo jedno preduzeće koje se bavi sečenjem metala.

To preduzeće je za ukupno 2,59 miliona dinara, odnosno po početnoj ceni koja je bila 432.000 dinara po vagonu, kupilo samo šest vagona za prevoz automobila.

Prema rečima Miljuša, Skupština akcionara Srbija voza donela je odluku da rashoduje ukupno 372 putnička vagona, među kojima su oni klasični, vagoni sa kupeima, stari bife restorani I kola za spavanje, 12 lokomotiva I 99 motornih vozila , jer je su to vozna sredstva koja su stara i dotrajala I ne postoji ekonomska opravdanost za njihovu popravku.

„Na poslednjoj licitaciji za putničke vagone i pored animacije koju smo imali u sredstvima javnog informiasanja nismo zadovoljni odzivom, jer je zainteresovana bila samo jedna firma koja se bavi reciklažom iz Beograda. Licitacijom je bilo predviđena prodaja po partijama i pojedinačna prodaja putničkih vagona“, naveo je on.

Vagoni za prevoz automobila koji se rashoduju, kako je ocenio Miljuš najviše su interesantni firmama koje se bave reciklažom, zbog mogućnosti sečenja tih vagona koji su celi u gvožđu, dok u svim ostalim vagonima ima i plastike, kablova, ali i opasnog otpada.

Miljuš je dodao da je prošlonedeljna licitacija vagona koji se nalaze na čitavoj teritoriji Srbije, a najviše u Beogradu, Nišu i Smederevskoj Palanci, bila prva koju je samostalno organizovao „Srbija voz“.

On je podsetio da je Železnica Srbije više puta organizovala prodaju starih vagona, a poslednja je bila u maju 2015. kada se nudio 101 putnički vagon, ali ni tada nije bilo zainteresovanih kupaca.

Foto Tanjug/ D.Aničić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh