Gradovi

„Gozba“ večeras premijerno u Zvezdara teatru

BEOGRAD – Predstava Filipa Vujoševića „Gozba“ u režiji Veljka Mićunovića biće premijerno izvedena večeras u Zvezdara teatru.

Vujošević je na nedavnoj konferenciji za novinare rekao da je komad napisao pre 15 godina, tada je nosio radni naslov „O propasti srpske radničke porodice“ i da naizgled nebitna intervencija u naslovu govori upravo o suštini promena kroz koje je naše društvo prošlo u prethodnih 15 godina.

„Ta priča o radničkoj porodici koja živi na margini i jedva sastavlja kraj sa krajem i neumorno igra igre na sreću nadajući se da će pronaći izlaz iz gotovo bezizlazne situacije, danas bi ne bi bila uverljiva, jer ono što je tada bilo rezirvisano za ljude na margini, danas važi za bilo koju porodicu, što samo govori o tome koliko smo propali u međuvremenu“, objasnio je pisac.

On je precizirao da nije želeo da piše o teškim temama, već komediju o o nečemu što mu je poznato, a „politički i društveni kontekst se sam nametnuo kao neizbežan“.

Mićunović je objasnio da su pokušali da otvore svet paradoksa, da se bave nečim što je postalo stereotipno i opšte mesto, a to je da je normalno dobiti otkaz, da su vam deca paraziti, da su izopačena merila vrednosti.

„Igrajući se tim stereotipima, sebe prepoznajemo u tim vrlo konkretnim, realističnim situacijama, ali uspeli smo da dođemo do otklona i da se svim tim situacijama smejemo. Taj smeh je često gorak i otrežnjujući“, objasnio je Mićunović.

U predstavi igraju Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Slaven Došlo, Isidora Simijonović, Olga Odanović i Tamara Krcunović.

Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Jelena Stokuća, dizajner Aleksandra Ilić.

Reprize predstave su 18. i 29. novembra.

Foto Tanjug/ T.Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh