• BG

  Град Бор једна од ретких локалних самоуправа у Србији која је препознала значај безбедности и здравља на раду

  Влада Србије је на седници одржаној 31. јануара 2019. године прогласила 2019. за годину безбедности и здравља на раду.

  У складу са тим Управа за безбедност и здравље на раду и Инспекторат за рад предузели су бројне акције у циљу промовисања заштите на раду.

  У 2018. години у Србији на на радним местима настрадало 53 људи, од чега највише у индустрији њих 16, а у грађевинарству 15.

  Чак трећина, односно 17 настрадалих је било на такозваном раду на црно.

  Слично је било и 2017. године када је највише 15 смртних повреда било у грађевинарству, а 10 у индустрији.

  Најчешћи узроци смртних повреда били су пад са висине у 15 и струјни удар у 6 случајева.

  Најчешћи узорци повреда на раду су: небезбедан рад на висини и на непрописно монтираним скелама, некоришћење прописаних средстава и опреме за личну заштиту на раду првенствено рад без заштитног шлема и заштитног опасача, рад у непрописно обезбеђеним ископима, непримењивање основних начела организације извођења радова, непрописан рад са опремом за рад, неоспособљеност ангажованих на раду за безбедан рад, непотпуно спровођење мера безбедности и здравља на раду на местима рада.

  Нажалост, у Србији нема у медијима довољно истраживачких текстова на тему безбедности и здравља на раду.

  Новости дана покушавају да наметну и тему професионалних обољења којих је некада у Србији било преко 200 на годишњем нивоу, а сада је тај број једноцифрен. Број професионалних обољења је у нашој земљи далеко испод просека у Европској унији.

  Шта је разлог такве статистике? Сигурно није чињеница да смо искоренили професионална обољења и зато свако треба истражити узроке оваквих чињеница о којима статистику води Управа за безбедност и здравље на раду.

  Град Бор је препознао значај ове теме и суфинансирао пројекат едукације новинара и медијских радника на ову тему.

  То је и разумљиво имајући у виду да у највећем граду Источне Србије највећи број радника је запослен у високо ризичним делатностима.

  За разлику од заштите животне средине којој је посвећена адекватна медијска пажња пре свега због загађења ваздуха у Бору, заштита на раду није добила медијски простор које заслужује.

  Новости дана су обезбедиле најбољег могућег предавача, дипломираног инжењера заштите на раду који је водио системе безбедности на раду у два привредна гиганта, а и контролисао као инспектор примену мера безбедности и здравља на раду.

  Ипак, брине слабо интересовање представника седме силе за ову тему.

  У години безбедности и здравља организовано је мало дебатних емисија на ову тему, мало истраживачких текстова. Чини се да су представници седме силе пропустили лепу прилику да из различитих аспеката анализирају ову важну тему којој се у медијима широм Европе поклања много већа пажња него код нас.

  Новости дана ће и даље пратити дешавања у области заштите на раду у јавном интересу грађана Србије.

  Ниш, децембар 2019. године

  Љ.К.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com