Gradovi

Grad: Disciplinski postupak pokrenut, poštujemo ombudsmana

BEOGRAD – U odgovoru na preporuku Zaštitnika građana Saše Jankovića za razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića, iz Grada poručuju da je pokrenut disciplinski postupak protiv komunalnog policajca, koji je kažnjen za učinjenu povredu, kao i da Grad poštuje instituciju ombudsmana.

Ombudsman je danas uputio javnu preporuku za razrešenje Ristića, nakon postupaka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komunalne policije koje je vodio povodom postupanja tog organa prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ u septembru 2015. i novinarskoj ekipi KRIK-a, u oktobru.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, Zaštitnik građana se, nakon događaja koji su povod za upućivanje predloga za razrešenje, neposredno obratio Komunalnoj policiji sa zahtevom da se dostave informacije o spornim događajima, pa je Komunalna policija, u skladu sa nadležnostima, uputila pismeni odgovor ombudsmanu i dostavila odgovarajuće dokaze za svoje navode.

Tom prilikom su, kako se dodaje, priloženi i dokazi o pokretanju disciplinskog postupka zbog povrede radnih obaveza protiv komunalnog policajca koji je bio na mestu događaja.

Komunalni policajac je nakon toga kažnjen za učinjenu povredu, a zbog pomenutog događaja, gradonačelnik se javno izvinio na konferenciji za medije.

Takođe, načelnik Komunalne policije je nakon spornih događaja sarađivao sa Zaštitnikom građana i davao izjašnjenje o okolnostima pod kojima je došlo do tih događaja, čime je, kako ističu u Gradskoj upravi, potvrdio spremnost da otkloni sve sumnje u ispravnost postupanja pripadnika Komunalne policije.

„Grad poštuje instituciju Zaštitnika građana i ima odličnu saradnju sa svim nezavisnim institucijama. U ovom slučaju će biti preispitane sve primedbe na koje Zaštitnik građana ukazuje u svom dopisu“, navode u Gradskoj upravi i dodaju da će, kao i do sada, nastaviti da sarađuju za ombudsmanom.

Preporuku je danas primio načelnik Gradske uprave Grada Beograda.

Foto Tanjug, R. Prelić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh