• BG

  GRADJANI DRUGOG REDA: PROSEČNE PLATE U NIŠU ZA 23000 MANJE NEGO U BEOGRADU, RAČUNI 2,5 PUTA VEĆI

  Skupstina grada NisaProsečna neto zarada u Nišu isplaćena u decembru iznosila je 44.698 dinara, što je za skoro 8.800 dinara manje od republičkog proseka i za skoro 23.000 manje od prosečne plate u Beogradu, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

  Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u decembru 2016. iznosila je 53.456 dinara, a u Beogradu 67.650 dinara.

  Stanovnici Niša, prema zvaničnoj statistici, zarađuju manje i od žitelja Novog Sada jer je prosečna decembarska plata u tom gradu bila 64.768 dinara, ali i od žitelja Kragujevca koji su na kraju godine zarađivali u proseku 52.734.

  Najvećim primanjima u decembru mogu se pohvaliti stanovnici Surčina pošto je njihova prosečna neto plata iznosila 95.908 dinara.

  Najniže zarade imali su žitelji Žabara, svega 28.252 dinara.

  I ostali gradovi i opštine na jugu Srbije su na dnu lestvice zarada u Srbiji.

  Tako je u Pirotu prosečna zarada u decembru bila 51.492 dinara, za skoro 7.000 veća nego niška, a u Beloj Palanci je prosečna plata u decembru bila 29.636 dinara.

  U Vranju je prosečna zarada u decembru bila 40.289 dinara, dok je u Surdulici prosečna plata poslednjeg meseca 2016. godine bila 42.996 dinara, a u Trgovištu svega 29.194.

  Prokupčani su u decembru u  primili prosečno po 35.997 dinara, Leskovčani 35.164, a  žitelji  Kuršumlije  33.396 dinara.

  Ovaj prosek zarada je mnogima neshvatljivo visok.

  Razlog za to su visoke plate u javnom sektoru, dok u privatnom sektoru, radnici na jugu Srbije mogu da sanjaju prosečnu srpsku zaradu.

  Iako je prosečna zarada u Nišu u odnosu na Beograd  manja za 23000 dinara, troškovi života u Nišu su prema decembarskim računima, neuporedivo veći u odnosu na prestonicu.

  Prema podacima Centra za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša, račun za grejanje jednog Beograđanina za stan od 84 kvadrata, za mesec decembar, iznosio je 9.327 dinara, dok je Nišlija za stan od 79 kvadrata grejanje za decembar morao da plati neverovatnih 23.528 dinara.

  Zato su u Nišu zakazani socijalni protesti zbog izuzetno teške, neki kažu i neizdržive ekonomske situacije, koja ništa nije bolja ni posle sedmodnevnog boravka Vlade Srbije u gradu na Nišavi.

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   27. јануара 2017. at 07:53

   Генеза стања описаног у чланку је веома сложена.

   Међутим, решење је релативно просто. Уколико би се међу грађанима Србије развила свест да је за одржање саме државе неопходан равномеран развој свих њених делова, стање би се временом поправило. Док, напротив, имамо свест да нам је тренутна држава само неки провизоријум који служи временски ограничено док не побегнемо у иностранство или док се не догоде неке геополитичке промене које ће нам омогућити да лагодно живимо без много рада, наше друштво ће се урушавати по свим питањима, па и по питању равномерног привредног развоја.

   Има већ двадесетак година како се бавим различитим јавним пословима и привредом. Никада, апсолутно никада, ми у Нишу нисмо имали истакнуте представнике власти или крупног бизниса који би били оријентисани к равномерном регионалном развоју Србије. Како се ко, макар мало, пробије у јавном животу, одмах заборави одакле је пошао. С друге стране, менталитет нас Јужносрбијанаца је такав да прво поткопавамо и опструишемо своје суграђане који су одскочили од нас осталих.

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com