Gradovi

Gradske vlasti Sarajeva oduzele priznanje Gulenovom sledbeniku

SARAJEVO – Pod pritiskom Turske, Gradsko veće Sarajeva je danas oduzelo ranije dodeljeno priznanje jednom profesoru koji predaje u sistemu škola „Bosna – Sema“, čiji je vlasnik Fetulah Gulen, najistaknutiji protivnik režima Redžepa Tajipa Erdogana.

Reč je o profesoru Aliju Lafciogluu, koji je ostao bez priznanja „Plaketa grada Sarajeva“, koje je dobio pre nepunih mesec dana zbog zasluga što ih je imao u obrazovnom sistemu.

Odluka po kojoj on takvo priznanje ipak nije zaslužio donesena je na predlog gradonačelnika Ive Komšića, koji je sve obrazložio upozorenjem koje mu je prethodno uputio gradonačelnik Istanbula.

Komšić je u obrazloženju svog zahteva naveo kako bi nagrađivanje turskog matematičara moglo „negativno da utiče na ugled Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i ugrozi ostvareni napredak u saradnji s pobratimskim i prijateljskim gradovima iz Republike Turske: Istanbulom, Ankarom, Bursom i Konjom“.

„Zapravo, odluka o dođeli priznanja „Plaketa grada Sarajeva“ profesoru Aliju Lafciogluu mogla bi izazvati i veće posledice i ugroziti prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, ukoliko glavni grad BiH prihvati izvršenje ove odluke“, stoji u Komšićevu obrazloženju.

Inače, dodelu krajnje simboličnog priznanja profesoru Lafciogluu odmah su problematizovali turski provladini mediji pa je nakon toga usledio i direktni politički pritisak da se ono oduzme.

Lokalni mediji u BiH su, pak, izveštavajući o ovom slučaju, ustvrdili kako se ispostavilo da donacije koje stižu iz Turske zapravo imaju svoju cenu, a vlasti u Sarajevu je plaćaju tako što poslušno odgovaraju na zahteve turskih donatora, preneli su mediji u BiH.

Foto Tanjug/Lj. Janković, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh