Gradovi

Grant Britanske biblioteke Univerzitetskoj biblioteci

BEOGRAD – Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u saradnji sa udruženjem građana „Muzej knjige i putovanja – Adligat“ dobila je grant Britanske biblioteke, iz programa „Endangered Archives“ za projekat „Safeguarding the Fragile Collection of the Private Archive of the Lazic Family“.

U okviru projekta biće digitalizovana, obrađena i javnosti predstavljena ekskluzivna arhiva u vlasništvu porodice Lazić, koja obuhvata retku periodiku, retke kalendare, pravnu literaturu, kao i pisma i razglednice srpskih vojnika iz perioda Prvog svetskog rata, navedeno je u saopštenju biblioteke.

O dragocenosti materijala najbolje svedoči činjenica da će prvi put javnosti biti predstavljen zvanični tajni časopis srpske vlade u egzilu „Pregled listova“, neobjavljena lična prepiska Živojina Mišića, kao i kalendari kojih nema u drugim arhivima, deo krfske literature, ali i ređa izdanja Gece Kona.

Poseban značaj projekta je u tome što će izuzetno ranjiv i oštećen materijal, velike istorijske vrednosti na ovaj način biti trajno digitalno pohranjen i tako sačuvan, ističu predstavnici Univerzitetske biblioteke.

Digitalna prezentacija ove arhivske građe biće predstavljena u fizičkom prostoru – posredstvom najnovije digitalne tehnologije „MagicBox“ – kao i u otvorenom pristupu u okviru specijalizovanog sajta koji će kreirati Univerzitetska biblioteka.

Istraživači iz oblasti istorije, sociologije, filologije i drugih humanističkih disciplina će tako biti u mogućnosti da na jedan izuzetno atraktivan način dođu do građe neprocenjive vrednosti. Materijal će biti vidljiv u otvorenom pristupu i na sajtu Britanske biblioteke.

Tim Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ zaslužan za dobijanje ovog prestižnog granta čine: upravnik prof. dr Aleksandar Jerkov, zamenik upravnika dr Adam Sofronijević, dr Vasilije Milnović – koordinator, doktorant Milena Kostić – istraživač i Nataša Dakić – stručnjak za metapodatke.

Projekat će trajati do februara sledeće godine.

Foto Tanjug, video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh