Gradovi

Grbin: Registar izdajnika je poziv na linč

BEOGRAD – Predlog o uvođenju „registra izdajnika hrvatske države“ predstavlja narušavanje temeljnih prava i sloboda građana te zemlje i poziv na linč, izjavio je član opozicione Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grbin, koji kaže da očekuje i reakciju evropskih institucija.

„Takozvani „registar izdajnika“ protivan je Ustavu Republike Hrvatske i njegovo ustrojavanje svakako bi predstavljalo narušavanje temeljnih prava i sloboda građana Republike Hrvatske, i to prava na slobodu mišljenja, slobodu govora, slobodu političkog udruživanja“, rekao je Grbin za današnji Blic.

On je prvi među političarima izrazio nezadovoljstvo ovim predlogom i ukazuje da, kada se vidi šta se događa u okruženju i „put gušenja slobode govora, slobode medija i demokratije kojim idu Poljska i Mađarska“, jasno je da se radi o jednoj široj pojavi kojoj se svako od nas mora suprotstaviti, kako god zna i može.

„Niko ne zna šta je to izdaja nacionalnih interesa, niti koje bi bile kazne za nas „izdajice“. Upravo u tome leži najveći problem i suštinski napad na demokratiju koji proizlazi iz ovog predloga: arbitrarno, bez postupka, bez suda, bez prava na žalbu, nekakav „domoljubni“ birokrata, partijski aparatčik, određivaće ko je izdajnik, a ko nije“, rekao je Grbin.

Upitan da li očekuje reagovanje Brisela, on je rekao da je takav predlog suprotan temeljnim dokumentima Saveta Evrope i Evropske unije, suprotan je Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i Povelji Evropske unije o temeljnim pravima.

„Da li će EU ili SE reagovati, a siguran sam da hoće, manje je bitno od činjenice da će svako kome njegova temeljna prava i slobode budu povređene eventualnim upisom u ovakav registar imati pravnu zaštitu od pravosudnih institucija tela EU i SE. Mi više ne živimo u mraku, mi nismo otok gde možete raditi šta hoćete. Sprovedba ovog predloga, za koji sam siguran da će na kraju ostati samo jedan opskuran predlog i ništa više od toga, ne može i ne sme proći“, istakao je Grbin.

On smatra da će predlog registra izdajnika sigurno biti autogol onima koji su ga izneli, ali da njegovi tvorci nisu svesni u kolikoj meri takav predlog predstavlja autogol za čitavu Hrvatsku.

Upitan da li, ukoliko se predlog o glasanju za ovakav registar i zvanično podnese, postoji neki način da se njegovo uvođenje spreči, Grbin kaze da je opoziciji na raspolaganju je čitav niz mehanizama, kako kroz raspravu u Hrvatskom saboru, tako i kroz zahtev za ocenu ustavnosti koji bi bio podnet Ustavnom sudu.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh