Novosti online

Грчка против затварања македонско-грчке границе за избеглице

СКОПЉЕ – Грчка се противи затварању македонско-грчке границе за мигранте оцењујући да то може само да закомпликује ситуацију и да доведе Грчку у положај да се сама бори са проблемом, објавили су данас македонски медији позивајући се на грчке дипломатске изворе.

Медији су пренели поруку неименованих грчких дипломатских извора да Македонија не треба да слуша препоруке неколико земаља ЕУ које „диктирају” политику у односу на избегличку кризу, земаља које се не држе онога на шта су се обавезале око броја миграната које треба да приме.

Препорука грчких власти је да не треба да се доносе унулатералне одлуке око тог питања, већ да се све решава у оквиру билатералне сарадње између Македоније и Грчке.

Како наводе портали, досадашњу сарадњу грчки дипломатски извори оцењују као одличну и наводе да ће се о њој разговарати и на трећем сусрету две земље о мерама међусобног поверења, који ће се одржати у Скопљу.

Грчки дипломатски извори су поздравили изјаву председника Македоније Ђорђа Иванова, који је јуче у Прагу рекао да Македонија „нема никакав интерес да цео терет падне на Грчку”, али да неће дозволити ни да се реализују једнострана решења која ће бити на штету Македоније.

Према грчким дипломатским изворима, које преносе македонски медији, затварање граница за избеглице коси се са међународним правом и обавезом да буду прихваћени и спасени.

Додаје се и да ће у северном и у јужном делу Грчке ускоро бити отворена два кампа капацитета од по 10.000 избеглица.

Европски лидери противе плану који промовишу Аустрија и Мађарска и још неколико европских земаља да се затвори македонска граница са Грчком и да се тако спречи надолазећи талас избеглица.

Еврокомесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан је оцени ода би тај ;план могао да наруши односе између Грчке и Македоније и да утиче на македонску политичку ситуацију.

Против плана оштро је реаговала немачка канцеларка Ангела Меркел, која је истакла да би затварање граница у Македонији, која није чланица ЕУ, било неевропско решење и не би решило проблеме у вези избеглица.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh