Novosti online

Грчка у хаосу због миграната

Од нашег дописника

Атина – Хиљаде долазе,нико не одлази! То је хаотична слика у којој се Атин али и цела Грчка налазе последњих дана одкако је македонска граница затворена за све избеглице, сем за оне са сиријским или ирачким пасошем. У луци Пиреј преко седам хиљада миграната међу којима је највише жена и деце већ други дан – на тротоартима, травњацима, без елементарних хигијенских услова чекају било какву информацију: куда ће и како даље.

Грчка полиција покушава да регулише стање у луци али је очигледно да нема никаквог плана шта радити са толикиком бројем миграната који желе да иду даље, према Западној Европи. Један број је смештен иу прихватним центрима,али већина остаје на улици у нади да ће аутобусима бити пребачена према граници.

Међу њима је, међутим, највише Авганистанаца које македонске власти не пуштају преко границе што значи да ће до даљњег бити приморани да остану у Атини. У исто време, аутобуси који су кренули према гранмичном прелази заустављени су због блокаде путева коју настављају грчки пољопривредници.

Истовремено, драматично је недалеко од грчко-македонске границе где се налази око 4.500 избеглица из Авганистана које не пуштају даље, а они не желе да се враћају натраг. Полиција је удаљила све ТВ екипе и новинаре јер је у току акција спречавања огромног броја миграната да насилно покушају да уђу у Македонију, прескачући жицу. Смештајни капацитети су мали, људи спавају на влажној земљи, нема довољно хране и воде.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh