Novosti online

Грчки демарш Аустрији због конференције о мигрантима

Од нашег дописника

Атина – Озбиљно се заоштравају односи између Атине и Беча. Грчка је упутила демарш аустријској влади због, како се каже, једностране и необјашњиве одлуке аустријских власти да на данашњу конференцију балканских земаља посвећену координирању акција око избеглица – не позове Грчку.

Грчка подвлачи да је несхватљив потез Аустрије према пријатељској земљи на чијој се територији и границама најдраматичније прелама мигрантска криза. Такође, за Атину је необјашњива одлука о сазивању конференције непосредно по завршетку бриселског самита на коме су донете одређене одлуке и договорено да границе остану отворене до 6. марта. Званична Атина сматра да овакав гест директно изолује Грчку из заједничких напора да се контролише прилив миграната и, с друге стране, представља опасност да хиљаде миграната и избеглица остану на њеној територији.

„Одржавање конференције без нашег учешћа је непријатељски потез према Грчкој и нарушавање одлука ЕУ и међународног права о избеглицама. Ми то доживљавамо као непријатељски потез, као покушај да се мимо нас донесу одлуке које ће се непосредно одразити на Грчку”, изјавио је министар иностраних послова Грчке. Никос Коцијас је подвукао да „скуп који се одржава после доношења одлуке на самиту ЕУ и прихватање решења која су у супротности са оним на шта су се сагласили европски лидери само говори о озбиљном дефициту демократије”.

Коцијас је изразио наду да било каква одлука министара полиција неколицине земаља не може да буде јача и да анулира решења европских лидера.

„Са своје стране, Грчка ће и у оваквој ситуацији наставити са напорима да мигрантску кризу решава у складу са европским вредностима и нормама међународног права… Инсистирајући на потреби да се решава узрок кризе а не само проблеми оних који због ње трпе”, поручио је грчки шеф дипломатије.

Министар за миграцију Јанис Музалас подвлачи да је реч о дезавуисању одлука које су усвојене на европском самиту.

„Затварање граница је својеврстан пуч према Грчкој, јер пет министара полиције је изменило одлуку лидера ЕУ”, каже Музалас и подвлачи да је сазивање конференције без позива за учешће Грчкој „непријатељски гест према Атини” који неће, наглашава, смањити реку миграната већ ће само погоршати ситуацију.

У међувремену, у Атини и целој Грчкој је хаос због огромног броја миграната који не могу даље, према западној Европи. Затварање македонске границе за избеглице из Авганистана проузроковало је огромне проблеме. Са грчке стране преко 4.500 избеглица већ два дана чека у нади да ће их пустити даље. Људи спавају на влажној земљи, много је жена и деце, нема довољно хране… Они одбијају да се враћају назад, према Грчкој, и насилно покушавају да пробију блокаде са македонске стране.

У више наврата дошло је до озбиљних инцидената и грчка полиција је била приморана да избеглице из Авганистана потисне према унутрашњости, иза тзв. ничије земље, између две границе. Међутим, мигранти и даље пешке иду 20 километара према граници у нади да би сваког момента нешто могло да се промене и пролаз буде отворен.

Према информација овдашњих медија, аутобуси се са границе враћају према Атини јер је очигледно да нико не зна шта да учини у оваквој ситуацији.

У Пиреју је хаос јер преко седам хиљада миграната и они који и даље непрекидно пристижу са грчких острва буквално леже на тротоарима, зеленим површинама… Полиција покушава да регулише ситуацију, неке групе пребацују у прихватне центре, али је очигледно да у овом тренутку нема коначног решења проблема. Број миграната који пристижу са острва ће се наредних дана, како се очекује, појачавати јер турска страна наставља да без престанка на море шаље чамце претрпане људима. За протеклих неколико дана послато је више од 25.000!

У Пиреју се формира привремени прихватни центар како ситуација не би потпуно измакла контроли. Полиција ће ту одвајати Сиријце и Ирачане који могу даље и аутобусима их слати према граници, док сви остали остају у Атини.

Међутим, додатни проблем у транспорту избеглица према грчко-македонској граници сада стварају и пољопривредници који појачавају блокаду. Незадовољни исходом разговора са премијером Алексисом Ципрасом који, по њиховој процени, није удовољио њиховим захтевима да се смање порези и не дирају пензије, сељаци настављају са блокадом. Она траје већ месец дана, притисак на владу се појачава… Сељаци су пресекли и све локалне путеве и пролазе тако да на националном путу Атина–Ламија до даљег нема саобраћаја.

Незадовољни фармери су у потпуности блокирали острво Крит које је пресечено на два дела, дакле – без икаквог саобраћаја.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh