Gradovi

Grčki ministar: Članice EU nam ne pomažu dovoljno

AMSTERDAM – Grčki ministar za imigracije Jianis Muzalas oštro je danas optužio države-članice EU da Atini nisu poslale dovoljno ljudstva i brodova kako bi se izborila sa migrantskom krizom i da se nisu pridržavale obećanja da će preraspodeliti izbeglice.

Muzalas je novinarima na marginama neformalnog sastanka u Amsterdamu rekao da je slanje pripadnika Fronteksa u Makedoniju u pokušaju da se zaustave migranti – nelegalno, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, njihovo slanje nije dobra ideja.

„Treba nam Fronteks u Grčkoj“, naglasio je grčki ministar.

Muzalas je rekao da Grčka čini sve što je u njenoj moći da svoje pomorske granice zaštiti od migranata, koji brodovima nadiru iz Turske na okolna grčka ostrva, ali joj EU ne pomaže dovoljno.

Prema njegovim rečima, Atini je potrebno 1.800 pripadnika Fronteksa, a trenutno ih u Grčkoj ima samo 800.

Ministri unutrašnjih poslova EU zatražili su danas od Grčke da uloži veće napore radi zaštite spoljnih granica EU i kontrolisanju priliva izbeglica, a neki su čak zapretili Atini da će biti isključena iz zone Šengena.

EU je preduzela različite korake u cilju pružanja finansijske pomoći Atini da bi se uhvatila u koštac sa krizom, ali mnoge članice veruju da Atina to ne koristi dovoljno, navodi AFP.

Austrija i Nemačka zatražile su od Atine da učini više da smanji priliv izbeglica koje preko mora dolaze iz Turske, što je postala glavna ruta za njihov dolazak u Evropu.

„Grčka mora da pojača svoje granične resurse i prihvati pomoć“, rekla je austrijska ministarka unutrašnjh poslova Johana Mikl-Lajtner.

Foto Tanjug, J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh