Gradovi

Grčki ministar za migracije optužuje EU za hipokriziju

ATINA – Grčki ministar za migracije Janis Muzalas optužio je danas zemlje EU za hipokriziju i laži u vezi sa načinom na koji se njegova zemlja bori sa ogromnim prilivom migranta iz Turske.

„Ova priča kako ne kontrolišemo naše granice je laž. Imamo najbolju kontrolu granice na moru koju bi iko mogao da ima,“ rekao je on u izjavi BBC-u uoči sutrašnjeg samita EU u Briselu.

Grčka će na samitu informisati članice EU o naporima da registruje migrante koji dolaze u zemlju, od kojih su mnogi izbeglice iz Sirije.

U pokušaju da smanji priliv migranta u Evropu, EU je naložila Atini da pojača kontrolu granica kako bi obezbedila da izbeglice budu identifikovane na odgovarajući način i da oni kojima nije potrebna zaštita budu vraćeni u Tursku ili zemlje porekla.

Muzalas je takođe rekao da je laž da Grčka nije obezbedila dovoljno smeštajnih kapaciteta za izbeglice.

EU je tražila da Atina primeni niz mera kako bi se poboljšali kontrola granica i smeštaj do maja a neke zemlje su pominjale mogućnost da Grčka bude suspendovana iz Šengenskog sporazuma ukoliko to ne bude učinjeno.

Muzalas međutim tvrdi da je glavni razlog što je njegova vlada bila spora u registraciji i identifikaciji migranata kao i uočavanju lažnih dokumenta, to što je EU bila spora u obezbeđivanju potrebne opreme i osoblja za to.

„Zašto sada imamo veliki napredak u registraciji, sa 10 odsto na 90 odsto? Zato što su nam isporučili mašine koje smo tražili – Eurodak (bazu otisaka prstiju)“, rekao je Muzalas.

Ministar je najoštrije kritikovao zemlje poput Mađarske i Slovenije, kao i još nekoliko zemalja EU koje su poslale policajce da pomognu makedonskim snagama bezbednosti da patroliraju granicama sa Grčkom i spreče migrante da ilegalno pređu u Makedoniju.

„Da li je Grčka neprijatelj Evrope?“ upitao je on.

Što se tiče Mađarske i njenog pristupa izbegličkoj krizi Muzalas je upitao da li je moguće da Atina ima prijateljske odnose sa Budimpeštom, koja joj nije poslala „ni jedno jedino ćebe.“

AP Photo/Petros Giannakouris

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh