Gradovi

Grčki predsednik: Turska pomaže trgovcima ljudima

BERLIN – Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos ocenio je danas da Turska nije učinila dovojno da smanji priliv izbeglica u Evropu i optužio lučke zvaničnike u toj zemlji da pomažu trgovcima ljudima.

„Strahujem da turski krijumčari imaju podršku vlasti“, rekao je Pavlopulus u intervjuu koji je nemački list „Zidojče cajtung“ objavio danas.

On je dodao da se lučki zvaničnici ponašaju kao da ne primećuju da se nešto dešava, prenosi Rojters dodajući da turske vlasti nisu bile dostupne za komentar.

„Ima slučajeva u kojima je krijumčarima navodno pružana pomoć. Mi imamo dokaze za to“, rekao je Pavlopulus.

On je dodao da je Grčka spremna da da svoj doprinos u okviru tri milijarde evra koje je Evropska unija obećala Turskoj kako bi joj pomogla u zbrinjavanju sirijskih izbeglica sve dok, kako je naglasio, Ankara ispuni svoj deo obaveza.

Međutim,Turska do sada to nije uradila, smatra Pavlopulus.

Turska je krajem prošle godine postigla dogovor sa EU da zadrži više izbeglica u okviru svojih granica i spreči ih da nastave svoje kretanje.

Evropska komisija je ranije ovog meseca saopštila da je daleko od toga da bude zadovoljna načinom na koji Turska pokušava da zaustavi izbeglice s obzirom na to da je njihov priliv u Evropu i dalje na visokom nivou.

AP Photo/Ivan Sekretarev, pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh