Novosti online

Групни портрет без Дачића

„Потрудићемо се да коалиција у покрајини буде што шира, јер је ради стабилности важно да буде укључено што више фактора, док ће у републичком парламенту бити нешто ужа”, казао је јуче потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић и то је једино што у овом тренутку поуздано знамо о саставу будуће владе Србије и покрајине Војводине.

Чини се да оваква пројекција ни не оставља много простора социјалистима да се надају поновном учешћу у влади. Тим пре што и незваничне информације говоре да је Вучић близу одлуке да их не позове.

Ако се при том има у виду да је лидер СНС-а дан пре почетка изборне тишине рекао да је у том тренутку „веома тешко говорити о могућој сарадњи са СПС-ом после избора”, све је изгледнија слика будуће владе без социјалиста.

Говорећи да ради на припреми експозеа, а да ће се касније бавити саставом владе и потенцијалним партнерима, Александар Вучић је прексиноћ, после поновљених избора на 15 бирачких места, изјавио да је извесно само да не жели ништа да има „са онима који су безобзирно лагали” за резултате избора.

Јуче је Стефановић то мало прецизирао. Он је навео да је постало јасно да су сви који су учествовали у „политичком циркусу” последњих дана – апострофирајући Бојана Пајтића, Сашу Радуловића, Бошка Обрадовића и Санду Рашковић Ивић – „преваранти, јер су од почетка знали да избори нису били угрожени”.

Јуче се огласио и Борис Тадић, који је категорички изјавио да његова Социјалдемократска странка ни по коју цену неће ући у владу са СНС-ом, било на републичком, било на покрајинском нивоу, и изразио уверење да ће тако резоновати и Лига социјалдемократа Војводине. За трећег члана предизборног трија – Либерално демократску партију – није рекао ништа.

А незванични извори тврде, опет, да би Вучић могао да замисли Чедомира Јовановића као свог коалиционог партнера, ако утврди да то неће изазвати неподношљив револт међу његовим присталицама.

Савез са Чедом је засад неизвестан, али има индиција да би Муамеру Зукорлићу могао бити упућен позив да уђе у владу. Бивши муфтија је, чини се, спреман да се одазове. Засад је само извесно да ће у нову владајућу коалицију ући Савез војвођанских Мађара Иштвана Пастора.

Пастор је јуче изјавио да се очекује да конкретни разговори о коалицији са СНС-ом крену почетком следеће недеље, бар што се тиче локалног и покрајинског нивоа. У СВМ су, како је рекао за Б 92, задовољни учешћем у парламентарној већини и учешћем на нивоу државних секретара у значајним министарствима.

Ђорђе Вуковић из Цесида није сигуран да ће Вучићева финална одлука бити – влада без социјалиста. Као искусан политичар, Вучић сигурно размишља шта су последице такве одлуке. Са СПС-ом као партнером делио би неку одговорност, а без њих – имао би јачу опозицију против себе и мање подршке у парламенту. СПС као друга странка по снази може да се наметне и као стожер опозиције.

Ту је и питање коалиција у локалним срединама. У неким од њих, очигледно важним, СНС не може да формира власт без СПС-а. Питање је, дакле, како ће се сви ти интереси „увезати”, каже Вуковић.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh