Gradovi

Gvozdenović: Države Balkana su zajedno jači igrači

Gvozdenović: Države Balkana su zajedno jači igrači

KOPAONIK – Zapadni Balkan jako puno mora da radi, pre svega u sektoru infrastrukture i u elementima koji su vezani za jačanje međusobne saradnje, kako bi države uspele da se pozicioniraju kao jedan jači igrač na svetskom tržištu, izjavio je večeras crnogorski ministar održivog razvoja i turizma, Branislav Gvozdenović.

Gvozdenović je Tanjugu, uoči sutrašnjeg početka Biznis foruma na Kopaoniku, rekao da će to biti prilika da se zajednički definišu određene platforme i razmenjuju informacije, kao i da je u oblasti turizma puno urađeno na međusobnom povezivanju.

„Zajednički nastupamo na nekim trećim trzištima, radimo određene promocije, prepoznali smo posle određenog vremena da turista koji dođe u Srbiju je koristan Crnoj Gori, koji dođe u Crnu Goru će možda stići preko Beograda, svratiće do Dubrovnika ili nekog drugog grada u Jugoistočnoj Evropi i čini mi se da su ovakvi skupovi dobra prilika da razmenjujemo informacije“, rekao je Gvozdenović.

Crnogorski ministar je podsetio da je EU spremna da radi na povezivanju Jugoistočne Evrope i to je ono na čemu insistiraju i u Crnoj Gori.

„Smatramo da poruke moraju da se materijalizuju, a materijalizacija tih poruka treba da pomogne ubrzanju određenih infrastrukturnih projekata, projekata koji dižu ukupnu ekonomiju i treba nam još dosta da bismo mogli da uhvatimo korak sa evropskom ekonomijom“, ocenio je on.

Upitan da prokomentariše rezultate zajedničkog nastupa, Gvozdenović je rekao da cela Jugoistočna Evropa ostvaruje određeni progres, međutim, naveo je i da određene političke turbulencije i nerazumevanje vlasti i opozicije oko ključnih globalnih prioriteta mogu da vrate nazad.

„Često se dešava da se koči uzbrdo, a za države Jugoistočne Evrope koje su prošle teška vremena, ključna je stvar da zajedno idu napred, da dobiju određenu podršku“, naglasio je crnogorski ministar.

On je ocenio da pomaka ima i da treba mnogo više zajednički da se radi, kao i da bi vlade morale češće da se sastaju i komuniciraju.

„Videli ste dobar sastanak EBRD-a u Londonu koji već daje određene rezultate. Siguran sam i da će ovaj skup dati novu energiju i obavezati nas da zajedno radimo. Bez zajedničkog rada ne postoji mogućnost da se napravi rezultat, pogotovo tamo gde smo dugo čekali taj zajednički rad“, podvukao je Gvozdenović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh