Novosti online

Хакери и у фрижидеру

Вашингтон – Полако али сигурно, тврде научници, сви наши кућни апарати, од рерни, телевизора и фрижидера па до компјутера и кола, биће повезани огромном мрежом названом „интернет ствари”. То ће нам олакшати живот, наводе познаваоци информатичког друштва, тако што ће предмети аутоматски обављати рутинске, свакодневне обавезе. Нажалост, то ће нас у исто време учинити много рањивијим него до сада, пренео је „Глас Америке”.

Пре само неколико година били смо забринути за безбедност наших компјутера, док су возила и кућна техника, попут фрижидера и термостата били потпуно одвојени од остатка света. Али то се мења великом брзином и доласком „интернета ствари”.

„Већина људи ће се одједном наћи у ситуацији да су сви њихови апарати, које користе сваки дан, повезани у мрежи, што ће у неку руку учинити њихов живот једноставнијим и лагоднијим. Са друге стране, ако то све није добро заштићено, могло би да дође до разних проблема, од основног коришћења тих направа до проблема са сајбер криминалом као што је крађа идентитета”, навео је Јоси Атијас, генерални директор „Дојо лабораторија”, пренео је Танјуг.

Многа модерна возила имају уграђене компјутере, који могу да се прикаче на интернет путем паметног телефона власника, па чак и директно, што их чини лаким мамцем за нападе хакера.

Хакери су у јулу 2015. године даљински зауставили једно возило компаније „Џип чироки”. И произвођачи возила и приватне фирме за безбедност на интернету осмишљавају апликације за компјутере у колима како би их заштитили од евентуалних напада.

„Наш програм је уграђен у најважнији део система унутар кола и одатле прати функције унутрашње мреже и да ли постоји било какав покушај упада или хаковања, док у исто време и спречава хакере да уђу у систем”, истакао је Асаф Ацмон.

Други размишљају о будућности када ће и наши домови постати паметни.

Компанија са седиштем у Калифорнији „Дојо лабораторије” недавно је представила справу која прати све сумњиве активности око кућних апарата уз помоћ даљинске контроле путем интернета.

„Систем зна како да аутоматски анализира понашање апарата и када идентификује неку неправилност у раду, власник добија обавештење о томе, а апарат се аутоматски блокира”, појаснио је Атијас.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh