Gradovi

Hakeri ukrali 81 mln dolara sa računa Bangladeša u Fedu

DAKA – Hakeri, koji su verovatno ubacili zloćudni softver (malware) u kompjuterski sistem centralne banke Bangladeša, ukrali su sa njenog računa koji drži u Upravi federalnih rezervi (Fed) 81 milion dolara, saopštili su danas zvaničnici Bangladeša.

Prema njihovim navodima, hakeri su pokušali da ukradu skoro milijardu dolara sa računa centralne banke Bangladeša u Fedu, ali je puna realizacija krađe osujećena zbog grešaka u kucanju, prenosi agencija Frans pres.

Novac koji je ukraden 5. februara, prebačen je na Filipine, prema rečima zvaničnika centralne banke Bangladeša.

Hakeri, koji su „bombardovali“ njujorški ogranak Feda sa desetinama zahteva za transfer, pokušali su da ukradu još 850 miliona dolara, ali su bezbednosni sistemi banke i greške u kucanju kod nekih zahteva sprečili punu krađu.

„Na račune na Filipinima je prebačeno 81 milion dolara iz Feda, dok je pokušaj podizanja 850 miliona dolara osujetio bezbednosni sistem“, izjavio je zamenik guvernera centralne banke Bangladeša Raze Hasan za Frans pres, dodajući da su hakeri imali 35 neuspešnih pokušaja u prebacivanju sredstava.

Hakerski napadi su se dogodili u petak kada je centralna banka Bangladeša zatvorena, dok njujorški ogranak Feda ne radi subotom i nedeljom, prenosi agencija Frans pres.

Fed je negirao da je bilo upada u njegove sisteme, napisavši 7. marta na svom nalogu na Tviteru da „nema dokaza o pokušaju upada u Fedove sisteme“.“

Foto Tanjug/Iva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh