Gradovi

Haški tribunal obeležava 8. mart

HAG – Haški tribunal obeležio je danas Međunarodni dan žena kratkim filmom koji slavi uticaj koji su ostavile stotine žena koje su svedočile pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Ovaj film sadrži delove njihovih svedočenja pred sudom, kao i osvrt na njihova iskustva svedočenja“, navodi se u saopštenju MKSJ.

U uvodnom delu film otvara zamenica sekretara MKSJ, Kate Mackintosh, koja u ime tribunala odaje počast neprocenjivom doprinosu koje su ove žene dale pravdi.

Sem toga, pod ovogodišnjim sloganom proslave – “Planeta ravopravnosti do 2030: podržimo rodnu ravnopravnost” – Kancelarija MKSJ za pitanja žena, koja promoviše rodnu ravnopravnost na Međunarodnom sudu organizovala je niz aktivnosti.

U njima se ističe uloga koju su imale žene tokom celokupnog istorijata Međunarodnog suda i uključuju izložbu arhivskog materijala koji prikazuje njihov ključni doprinos radu i dostignućima ove institucije.

Ova izložba će biti otvorena u auli Međunarodnog suda, a film je postavljen na kanalu MKSJ na YouTubeu, na adresi ICTYtv <https://www.youtube.com/results?searć_query=ictytv>.

Foto/ Tanjug

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh