Svet

Hitan sastanak SB o Siriji, prekid vatre u Alepu

Hitnu raspravu zatražile su Francuska i Velika Britanija.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkfort i francuski ambasador Fransoa Delatr pozvali su generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da hitno obavesti Savet bezbednosti o situaciji na severu Sirije.

savet bezbednosti ujedinjenih nacija ujedinjene nacije beta ap mary altaffer jpg

„Alepo gori i civili stradaju“, rekao je Rajkfort nakon usvajanja rezolucije o hitnom okončanju napada na bolnice i zdravstvene radnike u Siriji i drugim ratom zahvaćenim područjima.

Francuski ambasador je upozorio da je Alepo „pod konstantnim bombardovanjem još od 2012. godine“ i opisao je Alepo kao „napaćeni centar otpora“ režimu sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Postignut dogovor o prekidu vatre u Alepu

SAD i Rusija postigle su dogovor o proširenju prekida vrate na grad Alepo, gde su prethodnih dana pojačane borbe između sirijske vojske i pobunjenika, izjavili su američki zvaničnici.

Zvanično saopštenje o postignutom sporazumu očekuje se kasnije danas, rekli su zvaničnici koji nisu želeli da budu imenovani.

Dogovor je, prema njihovim rečima, postignut kasno sinoć, a stupio je na snagu u sredu u minut posle ponoći, po vremenu u Damasku.

Zvaničnici su rekli da je od tada primećeno smanjenje nasilja, ali da i dalje ima kršenja primirja u nekim područjima.

Prošle nedelje stupio je snagu sporazum o privremenom prekidu vatre u području oko glavnog grada Damaska i u provinciji Latakija.

Davutoglu: Spremni da uputimo vojsku u Siriju ako treba

Turska je spremna da uputi vojsku u Siriju ako to bude bilo neophodno zato što je iz te zemlje Islamska država gađa raketama, rekao je danas turski premijer Amet Davutoglu.

„Ako to bude bilo potrebno, poslaćemo kopnenu vojsku. Spremni smo da preduzmemo sve mere da se zaštitimo unutar i van Turske“, rekao je Davutoglu intervjuu katarskoj televiziji Al Džazira. Turski grad Kilis gotovo je svakodnevno meta raketnih napada iz sirijskih područja u rukama džihadista iz Islamske države.

Prema navodima turske vlade, u tim napadima je stradalo najmanje 20 osoba od početka godine.

Na svaki raketni napad, Turska odgovori bombardovanjem položaja džihadista na severu Sirije.

Turska je poslednjih nedelja uputila vojno pojačanje u Kilis.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh