Gradovi

Hočevar želi dijalog sa Sinodom SPC

BEOGRAD – Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar najavio je danas da će Svetom arhijerejskom Sinodu SPC predložiti dijalog jer je, kako kaže, ubeđen da je to jedino što priliči članovima Crkve Hristove.

Sveti arhijerejski sinod SPC saopštio je juče da izjavu beogradskog nadbiskupa Antona Hočevara beogradskim medijima o ličnosti vladike žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića smatra neprimerenom i nedobronamernom, te poručio da mu neće uspeti da pokvari odnose SPC i Svetu Stolicu, koristeći posetu pape Franje Srbiji kao „sitnu monetu“ za potkusurivanje.

U saopštenju, koje je potpisao vladika bački Irinej, navodi se da je nadbiskup Hočevar sebi dao slobodu, da po svojim poznatim merilima, dovede u pitanje svetost Novog Zlatousta, poredeći ga sa kardinalom Alojzijem Stepincem ili proglašavajući ga za srpski ekvivalent Stepincu.

Hočevar u saopštenju dostavljenom medijima ističe da niko od vernika – a najmanje on – nije želeo u bilo čemu upoređivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost.

Hočevar postavlja istovremeno pitanje zbog čega vernici Katoličke crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije.

Navodi da je aktualizovano pitanje da li važe ista merila u tumačenju istorije, pa tako i isti pristupi prilikom proučavanja nekog kandidata za svetost.

„To su najlegitimnija pitanja. Utoliko više jer ih postavlja manjinska zajednica. No, sada je naša manjinska zajednica svesna reakcija… Ali ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina“, naveo je Hočevar.

Dodaje da je odlučan u promovisanju autentičnog dijaloga, te da, kako kaže, „moli Gospodara istorije da svima udeli mir i radost“.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh