Gradovi

Holandija istražuje o pogibiji civila u udarima u Iraku

HAG – Holandija je pokrenula istragu o dva incidenta u kojima postoji mogućnost da su ubijeni ili ranjeni civili u vazdušnim napadima na Islamsku državu u Iraku, saopštila je holandska vlada.

„Dva incidenta u kojima postoji mogućnost da je došlo do civilnih žrtava istražuju se u oko 1.300 misija koje Holandija sprovodi“, navodi se u pismu koje je vlada u Hagu uputila parlamentu kasno sinoć, prenosi danas AFP.

U pismu, koje je objavljeno na vebsajtu Ministarstva odbrane, navedeno je da o incidentima istražuje to ministarstvo, te da će detalji biti prosleđeni Kancelariji javnog tužioca.

„Iz više razloga je nemoguće utvrditi broj civila koji su poginuli kao rezultat koalicionih operacija“, dodaje se u pismu.

Pokretanje istrage ubrzao je niz pitanja koje su postavili poslanici u parlamentu o ulozi Holandije u borbi protiv Islamske države nakon što je vlada prošlog meseca najavila da će proširiti svoje vazdušne operacije na Siriju, navodi francuska agencija.

Holandija učestvuje u udarima u Iraku sa četiri aviona F-16, a krajem prošle godine su, posle novembarskih napada u Parizu, američki i francuski saveznici zatražili od vlade u Hagu da proširi svoje borbene aktivnosti protiv Islamske države.

Holandski premijer Mark Rute je u međuvremenu rekao da će proširene vazdušne operacije sada biti izvođene i u istočnoj Siriji.

Šef diplomatije Holandije Bert Kunders je, međutim upozorio da bombardovanje nije jedino rešenje za „komplesan konflikt“ u Siriji.

AP Photo/Bram Janssen

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh