Gradovi

Hrvatska: Apel za smenu ministra Hasanbegovića

ZAGREB – U Zagrebu se ne smiruju tenzije zbog izbora Zlatka Hasanbegovića za miistra kulture, a ispred zgrade vlade Hrvatske jutros se okupila neformalna inicijativa „Kulturnjaci 2016“, koja apeluje na vladu i premijera Tihomira Oreškovića da smeni Hasanbegovića.

Juče je i poznati istoričar i direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraim Zurof, poznat kao „lovac na naciste“, najavio je zvanični protest hrvatskoj vladi zbog izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Zurof se zapitao kako je moguće da takav čovek bude član hrvatske vlade, te dodao da ono što će on sledeći reći je da je Ante Pavelić takođe žrtva političkih i istorijskih okolnosti.

„Ovo je odvratno. Ne razumem kako takva osoba može postati ministar u zemlji koja je dobra i cenjena članica Europske unije“, rekao je Zurof za portal Index.hr.

Inače, ova neformalna inicijativa formirana je brzo nakon imenovanja, kako navodi regionalna TV N1, kontroverznog istoričara, HČSP-ovca Zlatka Hasanbegovića, predstavnika bošnjačke manjinske zajednice u Hrvatskoj, za ministra kulture, poznatom u kulturnim krugovima tek po revizionizmu i opravdavanju zločinačkih režima iz Drugog svetskog rata. Uoči njegovog imenovanja u Saboru Hasanbegović je izvuždan je na Trgu svetog Marka.

Povodom smene Hasanbegovića, oglasili su se i PEN centar, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatsko društvo pisaca, dizajnera, a inicijativa započela peticiju protiv njega, baš kao i neprofitni mediji. U tekstu peticije Inicijative „Kulturanjaci 2016“, navodi se:

„Mi kulturne radnice i radnici, smatramo da svedočimo trenutku u kojem je resor kulture ugrožen i ponižen odlukom nove Vlade RH da ga prepusti Zlatku Hasanbegoviću, istoričaru potpune nekompetentnosti u upravljanju sistemom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, poznavanju mehanizama lokalnih i međunarodnih suradnji i korištenja evropskih fondova za kulturu, te čoveku krajnje neprihvatljivih reakcionarnih ideoloških stavova“.

Smatramo, dodaju, da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma.

Kakvo poverenje mogu imati kulturni delatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskoga radija optužuje za “postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta!?

Ovaj apel nije usmeren protiv ličnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, ovo je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

„Zbog svega navedenog smatramo da Zlatko Hasanbegović ne može i ne sme biti ministar kulture i tražimo od predsednika Vlade Republike Hrvatske, Tihomira Oreškovića, da preduzme odgovarajuće korake“, navodi se u saopštenju inicijative.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh