Gradovi

Hrvatska: Miro Kovač protiv pojma „region“

ZAGREB – Novi šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da se mora prestati sa korišćenjem pojma „regija“, jer on nije jasan.

„Moramo prestati koristiti pojam „regija“, on je nejasan. Imamo susede i oni imaju svoje ime – Slovenija, Italija, Srbija i šire. To je termin koji želim da se koristi. Regija su zemlje u Uniji, ali i one na jugoistoku Evrope. Moramo koristiti precizne termine – moramo reći „u Hrvatskoj i šire“, što sam rekao i zvaničnicima u Ministarstvu. Promenićemo način razmišljanja, Hrvatska je emancipovana zemlja i tako ćemo se ponašati“, kazao je on u Dnevniku HRT.

On je naveo da će Hrvatska „krenuti i u saniranje odnosa sa susedima i koorodinaciju izbegličke krize“.

„Sve dok velike zemlje prihvataju migrante stanje je pod kontrolom, a ako jedna od tih zemalja odluči da zatvori svoje granice, onda će i Hrvatska morati zatvoriti svoje i čuvati svoju teritoriju. Mi smo za civilizovano rešenje, bićemo humani i kulturni, ali jasno je da su kapaciteti ograničeni“, kaže on.

Kovač je rekao i da je premijer Tihomir Orešković još u petak kontaktirao sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom i da očekuje njihov skori susret, prenosi Index.hr.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh