Gradovi

Hrvatska: Odluka o vojsci na granici, trčanje ped rudu

ZAGREB – Hrvatska vlada dostavila je Saboru Predlog izmene Zakona o odbrani i Zakona o nadzoru granice, koji bi trebalo da omogući angažovanje pripadnika Oružanih snaga kao ispomoć policiji u obezbeđivanju granice zbog migrantske krize, a stručnjaci smatraju da je takvom odlukom vlada „istrčala pred rudu“.

Vojska će, kako se navodi u tom predlogu, biti aktivirana onda kada premijer ili ministar unutrašnjih poslova to procene potrebnim.

Promene su donesene u jeku migrantske krize, piše portal Index.hr i podseća da su proteklih dana s graničnog područja Grčke i Makedonije stigle potresne slike, hiljade izbeglica i migranata koji se guraju uz granicu s nadom da će je preći, ali i da su kvote nemilosrdne.

Najuticajnija opoziciona SDP Zorana Milanovića ostala je dosledna stavu da je to pogrešna odluka. SDP se protivi prisustvu vojske na granici, Milanović se tome protivio od samog početka migrantske krize, dok je predsednica Kolinda Grabar Kitarović mislila drugačije.

SDP, naime, smatra da takva odluka nije potrebna jer vojska ionako već meecima pomaže policiji, koja je jedina ovlašćena za nadzor granice.

Bezbednosni analitičar Igor Tabak smatra da je prvo pitanje da li je hrvatska vojska spremna za takve zadatke za razliku od susednih država.

Tabak upozorava da se s jedne strane vojsci daju dodatni poslovi, a istovremeno joj se smanjuju budžetska sredstva, ujedno otvarajući i raspravu o suštinskom te trajnijem uvođenju vojnih snaga u čuvanje granice, što je koncept napušten u doba kraja bivše Jugoslavije.

On smatra da Hrvatske oružane snage i danas mogu biti pomoć civilnima vlastima i građanima u slučajevima neposrene ugroženosti od poplava, požara ili zemljotresa, ili kad su, kako kaže, organi državne vlasti onemogućena da redovno obavljaju svoje ustavne obaveze.

Ističe i da hrvatska vojska nije u tolikoj meri brojčana kako, kako je rekao, zamišljao oni koji joj smanjuju budžet ispod granica stabilnosti sistema.

Tabak je upozorio da se u javnosti sve manje govori o regionalnoj saradnji u rešavanju izbegličke krize, te da bi se pre dovođenja vojske na granice Hrvatske moralo razmotriti stanje te odgovornosti za eventualnu propast aktuelne krizne saradnje u regionu.

„Bojim se da, kao što je to već običaj kod donošenja važnih odluka, skačmo pred rudu“, rekao je Tabak u uzjavi za zagrebački t-portal.

Pravnik i politikolog Goran Bandov zadovoljan je regionalnom saradnjom, ali se slaže ne vidi potrebu za ozbiljnije angažovanje vojske u ovom trenutku.

Nova hrvatska vlast, međutim, smatra da se granice moraju štiti, te da bi policiji trebalo, odnosno morala da pomogne vojska.

RTL je javio da se hrvatska vojska ipak neće pojaviti na granici sa Slovenijom, ali bi se to, kako kažu, moglo dogoditi na nekim drugim lokacijama.

Vojska će se na granicu slati na predlog vlade i uz saglasnost Kolinde Grabar Kitarović.

Foto www.freeimages.com/Lupetalo, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh