Novosti online

Хрватска војска може на границу

ЗАГРЕБ – Сабор Хрватске прихватио је измене закона којима се због избегличке кризе омогућава слање војске на државну границу. Изменама Закона о надзору државне границе и Закона о одбрани владајућа већина десног центра омогућила је да се на предлог министра унутрашњих послова, уз писану сагласност председника Хрватске, ангажује војска на граници као испомоћ полицији, ако се за то укаже потреба.

Посланици опозиције били су против тих измена које сматрају противуставним, па су најавили уставну тужбу. Опозиција сматра да су измене спорне, јер Устав предвиђа да војска може да помаже полицији, али само у ратном стању или непосредној угрожености државе и великим природним непогодама.

„Овим се изменама та уставна одредба жели заобићи, због чега сматрамо да је реч о неодрживој, непотребној и противуставној милитаризацији друштва на коју указујемо и тражимо изјашњавање Уставног суда”, рекао је посланик Социјалдемократске партије Пеђа Грбин. Опозиција такође сматра спорним и то што пре доношења измена није спроведено саветовање са заинтересованом јавношћу.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh