Gradovi

Hrvatski sabor danas bira novu vladu

ZAGREB – Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković predstaviće danas, na drugoj sednici Sabora, program svoje vlade i članove kabineta, te zatražiti od opozicije da mu iskažu poverenje.

Prethodno će šefovi Domoljubne koalicije i nezavisna lista Most, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, u Saboru potpisati sporazum o saradnji.

U novoj vladi Karamarko je predložen za prvog potpredsednika, a Petrov za potpredsednika, a uoči zasedanja Sabora su izjavili da će prvi potez vlade, kada dobije poverenje, biti izrada budžeta.

Kazali su i da je osnovni princip pri izboru kandidata za minitre bila njihova stručnost.

„Rad na budžetu i stvaranje zakonskih predispozicija za olakšavanje investicija, smanjenje javnog duga i čitav niz mera koje bi trebale biti podsticajne za razvoj hrvatske privrede“, kazao je Karamarko u razgovoru za HTV.

Uveren je da je mandatar Orešković sastavio tim koji Hrvatskoj može doneti najbolje.

Budući potpredsednici tvrde da su predloženi kandidati za ministre mladi i sposobni ljudi, imaju kvalitete i pre svega su reformski raspoloženi.

Karamarko je i odlučno odbacio neke tvrdnje da je predloženi ministar kulture, istoričar Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, u svojim ranijim medijskim istupima negirao antifašističku borbu.

„To uopšte nije istina, on tako nije rekao. On je rekao istinu o Domovinskom ratu. Rekao je da je Domovinski rat i ono čime je rezultirao, jednom demokratskom, slobodnom hrvatskom državom, otprilike vrhunac hrvatske istorije. Ta država i to društvo koje smo stvorili nakon Domovinskog rata je distancirana od bilo kojeg totalitarizma. I ništa se ne može upoređivati s tim momentom Domovinskog rata i oslobađanjem Hrvatske. Mislim da je to bila intencija. Ovo sve drugo su ružne interpretacije“, rekao je Karamarko.

Upitan koji je njegov stav o antifašizmu i treba li ostati na osnovama Ustava, Karamarko je rekao kratko:

„Mi smo antifašisti, ali i antikomunisti. Mi smo antitotalitaristi“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh