Gradovi

I bugarski parlament odobrio učešće vojske u zaštiti granica

SOFIJA – Bugarski parlament danas je jednoglasno usvojio izmene Zakona o odbrambenim i oružanim snagama i odobrio učescće vojske zaštiti granica, zbog sve većeg migracionog pritiska.

Bugarske oružane snage biće zadužene za misije pogranične bezbednosti u skladu sa vladinom odlukom koja, takođe, podrazumeva obezbeđivanje potrebnih finansijskih i drugih sredstava, prenosi BTA.

Bugarski ministar odbrane će izneti pravila za izvođenje takvih misija.

Među razlozima za izmenu zakona navedeno je da je zemlja pod sve većim migracionim pritiskom uzrokovanim međunarodnim okolnostima, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže sve napore da savlada taj pritisak, ali da mu je potrebna podrška drugih državnih tela.

Oružane snage imaju osoblje i resurse koji bi mogli da budu upotrebljeni u zajedničkim misijama pogranične zaštite, zaključuje se u obrazloženju.

Izmene su izglasane bez prethodne debate, napominje bugarska agencija.

I Slovenija je juče poslala svoju vojsku na granicu sa Hrvatskom, uključivši 80 vojnika u patrole za odbranu šengenske granice od ilegalnih ulazaka migranata iz te zemlje, prenela je Hina.

Slovenački parlament je u ponedeljak velikom većinom odobrio aktiviranje vojske za zaštitu granice s Hrvatskom duge 671 kilometar.

Slovenački vojnici patroliraju zajedno sa graničnom policijom i mogu zaustaviti migrante i zatražiti im lična dokumenta na području policijskih uprava Koper, Novo Mesto, Celje i Maribor, a u slučaju većih prodora mogu ih zadržati i pozvati u pomoć dodatne policijske snage i civilnu zaštitu, dok u samoodbrani mogu upotrebiti silu.

Foto Tanjug, N. Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh