Novosti online

И напредњаци и опозиција сумњају у Дачићеву искреност

Можда би Зорана Михајловић поверовала у Дачићево заклињање на верност напредњацима, изречено у ауторском тексту за наш лист, и тврдњу да се после избора неће удружити са остацима ДОС-а, да Милутин Мркоњић поново није критиковао радове на железничкој станици „Прокоп” коју је премијер Александар Вучић отворио 26. јануара.

Почасни председник СПС-а је у интервјуу недељнику „Време” рекао је да је своју партнерку Ану Бекуту пре неки дан водио у „Прокоп”, јер није веровала да не може да се сиђе доле. После два сата ту проведена Мркоњић тврди да ништа није завршено, да нема станичне зграде, приступних саобраћајница и да нису видели ниједног путника.

„Далеко је то од завршеног”, констатовао је Мркоњић, чије су раније опаске о „Прокопу” изазвале оштре полемике између коалиционих партнера СПС-а и СНС-а.

Зорана Михајловић: Након најновијих оптужби Мркоњића заиста је тешко поверовати у искреност Ивице Дачића, који нас са насловне стране угледног дневника уверава како се на изборима неће удружити с остацима ДОС-а

Потпредседница Српске напредне странке Зорана Михајловић јуче је оценила да је „након најновијих оптужби почасног председника СПС-а заиста је тешко поверовати у искреност лидера социјалиста Ивице Дачића, који нас са насловне стране угледног дневника уверава како се на изборима неће удружити са остацима ДОС-а”. Михајловићева наводи да је Мркоњић поново показао да не може да прихвати чињеницу да је ова влада завршила и завршава све оне инфраструктурне пројекте које он за пет година, колико је био министар, није умео или хтео да заврши.

„Овог пута позвао је у помоћ и партнерку Ану Бекуту како би јој сликовито објаснио како је железничка станица ’Прокоп’ само ’окречена’, да ’није готова’, али и да је он најзаслужнији што је прва фаза ’Прокопа’ завршена”, поручује Михајловићева и додаје да ће СНС, „без обзира на Мркоњића и остале ’мркоњиће’ из СПС-а”, наставити да гради путеве и пруге по Србији.

Осим Зоране Михајловић, оштре стреле према Милутину Мркоњићу и социјалистима јуче је одаслао и шеф посланичког клуба напредњака у Скупштини Србије Зоран Бабић. Он је констатовао да су напредњаци још једном могли да виде колико вреди реч функционера СПС-а и како изгледа када вас они „подржавају”.

Бојан Пајтић: Ивица Дачић био на власти за време Милошевића, Коштунице, Тадића и Вучића – увек и у свакој власти

Док напредњаци, после новог испада Милутина Мркоњића, готово извесно не верују у искреност Ивице Дачића и лојалност социјалиста, опозиција је оштро реаговала на ставове лидера социјалиста изнете у „Политици”.

Бојан Пајтић и Чедомир Јовановић су у својим одговорима подсетили с ким је све Дачић у протеклих десетак година био на власти. Много оштрији тонови стигли су, очекивано, са деснице, одакле су Војислав Шешељ и Санда Рашковић Ивић оптужили првог човека социјалиста за издају националних интереса.

Дачић је у јучерашњем тексту казао да његова партија види само Српску напредну странку као партнера и одбацио могућност савеза са другим странкама. Председник СПС-а је, такође, критиковао све остале странке у Србији, док је за председника Демократске странке Бојана Пајтића написао да се „мучи са биполарним поремећајем”, јер је пола у власти, а пола у опозицији. Он је председника СДС-а Бориса Тадића, са којим је раније био у коалицији, назвао манекеном пропале политике, док је председнику ЛДП-а Чедомиру Јовановићу замерио што Републику Српску назива геноцидном творевином и заговара независност Косова. За председника ЛСВ-а Ненада Чанка, председник СПС-а је казао да је највећи аутономаш, док је ДСС, Двери и СРС назвао опасним и неконтролисаним националистима.

Чедомир Јовановић: Нема никог кога Ивица Дачић није продао и нема никог коме се после избора не би продао

Лидер ДС-а Бојан Пајтић каже да је Ивица Дачић био на власти за време Милошевића, Коштунице, Тадића и Вучића, истичући да је он увек и у свакој власти.

„Његова критика било које ’бивше власти’ у последњих 25 година говори увек и искључиво само о њему самом”, констатовао је Пајтић.

Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке, није желео да коментарише Дачићев ауторски текст. Он је подсетио да су странке које су у савезу са СДС-ом потписале споразум у ком се наводи да нема сарадње са СНС-ом и СПС-ом ни пре ни после избора.

Зоран Живковић: Дачић се уплашио да ће га Вучић после избора одбацити и да ће са многим политичарима морати да се бори за његово омиљеног полтрона

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а наводи пак да „у српској политици нема никог кога Ивица Дачић није продао и нема никог коме се после избора не би продао”: „Од Милошевића 2001. године, преко Коштунице 2008, Тадића 2012. године и Вучића дан после избора, ако то буде могуће, исто онако као што је то било када је коалиционим споразумом њему гарантовао да ће бити градоначелник, а за Ђиласа гласао.”

Много оштрији био је председник Нове странке Зоран Живковић, који тврди да се Дачић уплашио да ће га Вучић после избора одбацити и да ће, како каже, морати да се бори за његовог омиљеног полтрона са многим политичарима. Он наглашава да ће лидер социјалиста, ако овако настави, „имати велике шансе и да буде нови Марјан Ристичевић”.

„Чудно је да један атеиста Ивица Дачић, или можда нови верник и хришћанин Дачић, верује у вампире пошто то не признаје ни атеизам ни хришћанство. То је вероватно питање његове нечисте савести и оправданог страха да ћу ја са нашом коалицијом бити неко ко ће га отерати у пакао, а то је када није у власти”, рекао је Живковић.

Војислав Шешељ: После овог писма и одбацивања напредњака, Ивица Дачић би требало да прави коалицију са странком Јоце Амстердама

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ је у свом препознатљивом стилу оптужио Ивицу Дачића да је издао српски народ и свог лидера Слободана Милошевића, тако што је после преузимања СПС-а њену политику преокренуо 180 степени у односу на политику коју је заступао Милошевић у Хашком трибуналу.

„После овог писама и одбацивања напредњака, Ивица Дачић би требало да прави коалицију са странком Јоце Амстердама или да се укључи у Јоцину странку када дође у Забелу због криминалних афера у којима је уловљен”, нагласио је Шешељ.

Санда Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије, оценила је да је гебелсовски цео тон Дачићевог писма, којим тражи унутрашње непријатеље и, како наводи, јако је удворички према СНС-у, што делује бљутаво с обзиром на то шта му Вучић ради. Она је подсетила на аферу „Банана”, рекавши да су Дачића снимале службе које су радиле за Бориса Тадића, али да су телевизијски снимак пустиле службе Александра Вучића.

———————————————————–

Ружић подржао Дачића

Иако је протеклих месеци био означаван као неко ко напада премијера Александра Вучића и чије су речи често биле повод за сукоб СНС-а и СПС-а, потпредседник СПС-а Бранко Ружић подржао је јуче текст свог лидера Ивице Дачића у „Политици”. Он га је оценио као „искрен, политички мудар и увремењен”, додајући да је оно што је написао Дачић јасан путоказ и визија политичког деловања СПС у будућем периоду.

„Уз јасно избегавање и девалвирање значаја разних злонамерних спиновања, медијских манипулација и научнофантастичних прича, СПС је најкоректнији партнер са доказаним кадровским потенцијалом и државотворном нотом”, казао је Ружић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh