Gradovi

I SINOS i PROUNS pozivaju na 5 minuta „gromoglasne tišine“

BEOGRAD – Povodom 3. maja , Svetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) pridružuju se pozivu na „pet minuta gromoglasne tišine“.

U proglasu pomenutih udruženja iznosi se da je od prošlogodišnjeg do ovog 3. maja tridesta medija ugašeno a oko 1,000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla jer su im novine ili radio i TV stanice zatvorene a da im nije pružena mogućnost koju zakon nalaže da sami otkupe firme u kojima su radili.

Rezultat je, ističu, neustavno proterivanje države i lokalne samouprave iz medija, legalizovanje netransparentnog vlasništva i kupovina medija budžetskim parama koje su, lokalnim moćnicima, preko konkursnih komisija, obezbedila „reprezentativna“ medijska udruženja.

„Umesto državnih dobili smo partijske medije u rukama tajkuna koji se finansiraju budžetskim novcem. To su im „reformskim“ medijskim zakonima omogućila „reprezentativna“ medijska udruženja. Mediji u Srbiji postali su propagandno oružje u rukama političko tajkunskog lobija“, navodi se u proglasu, dostavljenom medijima.

Zato, kako se navodi, SINOS i PROUNS, još jednom na Svetski dan slobode medija pozivaju kolege da se usude, organizuju i pridruže ovim udruženjima i da 3. maja na pet minuta pre podneva prekinu svoj rad i gromoglasnom ćutnjom potvrde da se ne mire sa nametnutom sudbinom.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh