• Novosti online

  И сликарима мањка искреност

  Зрењанин –Ових дана пажњу Зрењанинаца привлачи изложба у Савременој галерији под називом „Зрењанинска уметничка сцена 2016 – перспективе”. Окупљања овдашњих сликара нису тако честа, а на ово последње одазвао се мањи број уметника од претходног.

  Последња колективна изложба зрењанинских уметника у организацији Савремене галерије Зрењанин одржана је пре 17 година. У међувремену је, пре две године ова установа у сарадњи са алтернативном Уметничком асоцијацијом Зрењанин (УА), изложила 43 дела овдашњих сликара, а исте године догодила се још једна колективна изложба јер је било приговора што у првој нису били заступљени сви који су то очекивали.

  Из овог града потекли су многобројни уметници. Неки од њих постали су светски познати. Данас у граду постоји педесетак, мање или више активних, ликовних уметника различитих генерација, а по незваничним информацијама тај број је много већи и сматра се да на простору овог града живи и ради најмање стотинак ликовних сликара.

  Игор Достанић, директор Галерије, каже да Зрењанину недостаје галеријски простор како би излагали многобројни савремени уметници, али и показивала богата ликовна баштина. – У једином галеријском простору морамо да пратимо савремене уметничке трендове – наглашава директор.

  Уметници ће увек рећи да нису довољно цењени, да град и политичари не примећују велико културно богатство које сликари стално дограђују, али шта кажу на своју неорганизованост и неактивност?

  Рајна Круљ, зрењанинска сликарка вели да се данас, генерално, и уметници све више затварају. Некада су се дружили сликари међусобно, као и сликари са песницима, музичарима, уметнички дух прожимао је та сусретања и услед такве размене многа су генијална дела настајала. Из уметничког трагања за истином и друштва су оздрављала. Данас је мерило свега материјално и оно увелико доминира над духовним, што би рекао наш нобеловац: „Зја гладно ја”.

  – Зато смо се и ми зрењанински сликари склонили у себе или у узак круг својих пријатеља. Ако само радимо на томе да себе изразимо, а нема одговора од других, то губи сваки смисао – каже Рајна Круљ, чије су слике такође изложене на најновијој изложби у Зрењанину.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com