Svet

I u Izraelu zakon o „agentima stranog uticaja“

Taj predlog kritičari su označili kao lov na veštice protiv levičarskih grupa, koje vode kampanje za odbranu palestinskih prava.

U Knesetu je posle žučne debate usvojen sa 50 glasova „za“ i 43 „protiv“. Potrebno je da prođe još dva čitanja da bi postao zakon.

Predlog je podržao izraelski premijer Benjamin Netanjahu, a posledica je obnavljanje napetosti između jedne od najdesnijih vlada u istoriji Izraela, i SAD i EU, konstatuje AFP.

Desničarske NVO oslanjuju se na privatne donacije iz SAD, levičarske na evropske vlade

Ministarka pravde Ajelet Šaked, koja je predložila zakon, tvrdi da će doprineti transparentnosti u vreme kada vlada teži da se izbori protiv stranog mešanja u pokušaje da se delegitimizuje Izrael.

Ona je takođe rekla da na meta nije nijedna specifična nevladina organizacija, javljaju izraelski mediji.

„Posle godina u kojima su levičari eksploatisali pitanje transparentnosti i koristili ga kao administrativno i političko oruđe protiv desničara, počinjete da mislite da je transparentnost vaše nasleđe i odnosite se prema tome kao sopstvenoj imovini“, rekla je Šaked.

U tekstu se ne aludira posebno na levičarske organizacije, ali se očekuje da one najviše osete posledice, jer se desničarske nevladine organizacije oslanjuju na privatne donacije, posebno iz SAD. Među njima su one koje podržavaju okupaciju Zapadne obale.

Nekoliko levičarskih organizacija prima veliki deo svojih fondova iz inostranstva, uključujući evropske vlade. Predlog zakona izazvao je međunarodne kritike, a ambasadori SAD i zemalja Evropske unije su izrazili zabrinutost za posledice.

Predlog zakona traži da organizacije koje primaju više od polovine svojih fondova od stranih vlada prijave to u svim svojim zvaničnim izveštajima.

Međutim, na zahtev Netanjahua, ipak je odbačen predlog da članovi nevladinih organizacija nose bedževe na kojima piše da su finansirani iz inostranstva.

„Ne razumem zašto je zahtev za transparentnošću nedemokratski, suprotno je istina,“ rekao je Netanjahu u januaru, istakavši da se u demokratskom društvu mora znati ko finansira takve NVO „sa desnice, sa levice, od gore ili dole“.

Levičarske organizacije su izrazile zabrinutost za sve češće lične napade kojima su izložene poslednjih meseci, uključujući i pretnje smrću.

Pokret Mir sada (Šalom akšav) nazvao je predlog zakona zločinom mržnje protiv demokratije, dok su SAD upozorile da će usvajanje zakona imati negativan efekat. Mir sada je saopštio da je usvajanje predloga zakona o NVO „nasilni i diskriminatorski akt javnog sramoćenja onih koji kritikuju vladu“.

U jučerašnjem pismu, 50 članova Evropskog parlamenta je upozorilo da je to deo zabrinjavajućeg trenda koji promoviše i odobrava aktuelna izraelska vlada, da ograničava, delegitimiše i guši rad NVO, organizacija, umetnika, pisaca i mislilaca koji možda kritikuju politiku sadašnje izraelske vlade.

Šaked, članica ultradesne partije Jevrejski dom, više puta je optužila NVO koje imaju podršku iz inostranstva za „flagrantno mešanje u unutrašnje izraelske stvari stranih vlada“.

Ona je pomenula UN istragu rata u pojasu Gaze 2014. godine, u kojoj je zaključeno da su i Izrael i palestinski ekstremisti možda počinili ratne zločine. Ocenila je da se istraga zasnivala na izraelskim NVO, Becelem, Adalah i Prekidanje tišine.

Lider opozicije Isak Hercog upozorio je da će takav zakon naneti štetu izraelskoj poziciji među prijateljima u inostranstvu.

93

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh