Gradovi

I u Srbiji počinje prva Nedelja italijanske kuhinje u svetu

BEOGRAD – Prva nedelja italijanske kuhinje u svetu, koja će biti održana od 21. do 27. novembra u 105 zemalja, biće organizovana i u Srbiji, a građani će tokom tih sedam dana imati priliku za degustacije, konferencije, pripremanje jela i filmske projekcije.

Prva Nedelja italijanske kuhinje u svetu biće održana, kako je saopšteno iz ambasade Italije, u 105 zemalja sa preko 1.300 događaja.

Ta manifestacija se bavi temama kvaliteta, održivosti, bezbednosti prehrambenih proizvoda, prava na hranu, obrazovanja i biološke raznovrsnosti.

Među ključnim dešavanjima manifestacije, koja će biti održana u Beogradu i Subotici, 23. novembra će šef iz italijanske regije Kampanija Đovani Arvonio u restoranu „Homa“ pripremiti večeru sa proizvodima iz južne, italijanske oblasti Irpinija po tradicionalnim receptima.

Arvonio će održati i predavanje iz visoke kuhinje studentima Univerziteta Singidunum.

Italijanski institut za kulturu organizovaće 22. novembra seminar o italijanskim iskustvima u promociji organskih prehrambenih proizvoda koji imaju sertifikate o kvalitetu.

U toku nedelje biće održane projekcije igranih i dokumentarnih filmova koji govore o hrani.

Uz koordinaciju Komore italijansko-srpskih privrednika restorani italijanske kuhinje u Beogradu koji imaju sertifikate „Italijanskog gostoprimstva“ organizovaće specijalne menije i degustacije tipičnih jela italijanskig regija.

Program aktivnosti realizuju Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Komora italijansko-srpskih privrednika.

Inicijativa je nastala na osnovu Protokola o razumevanju, čiji je cilj valorizacija u inostranstvu italijanske gastronomske i vinske tradicije.

Taj protokol su 15. marta ove godine potpisala tri italijanska ministarstva: Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje, Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva i Ministarstvo obrazovanja i istraživanja, navedno je u saopštenju.

Foto Tanjug/R. Prelić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh