Gradovi

Incko: Negativni trendovi iz RS raširili su se i na FBiH

SARAJEVO – Opstanak i stabilnost Bosne i Hercegovine ugrožavaju negativni trendovi koji su se razvili u Republici Srpskoj, a sada su se prelili i na područje Federacije BiH, upozorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko povodom sutrašnje 21. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Incko je istakao da je u proteklih 21 godinu mnogo toga dobrog urađeno i da niko ne bi smeo da zaboravi da je Dejtonskim sporazumom, odnosno ustavom, koji je sastavni deo tog dokumenta, potvrđen pravni kontinuitet Republike BiH koja je pre 21 godinu nastavila da postoji kao država sa novim nazivom i modifikovanim unutrašnjim ustrojstvom.

„Ovo ističem jer u BiH još uvek postoje političke snage koje 21 godinu nakon Dejtona skoro svakodnevno šire svoju revizionističku interpretaciju Dejtona koja je u očitoj suprotnosti s ustavom BiH“, naveo je Incko u saopštenju koje su objavili bosanski mediji.

Kako je istakao, neki politički lideri, koji su svojevremeno igrali pozitivnu ulogu, nažalost, u određenom trenutku odlučili su se da se fokusiraju na podele teritorije i moći.

„Oni vide Dejtonski sporazum kao švedski sto sa kojeg bi uzeli samo ono što im odgovara. Zbog toga moram jasno reći da je Dejtonski sporazum celovit dokument, i svi njegovi delovi su još uvek na snazi“, poručio je Incko.

Prema njegovim rečima, danas se čini da u BiH postoje dve političke realnosti.

„Prva realnost je nastojanje da se zemlja kreće na putu ka EU, što je pozitivno i nešto što treba podržati. Druga realnost su negativni trendovi koji su počeli u Republici Srpskoj pre deset godina, i sada se raširili i na FBiH“, naveo je Incko u saopštenju.

„Političari u Bosni i Hercegovini treba da imaju dovoljno mudrosti da izaberu put napred, jer put nazad ne može doneti ništa dobro za građane ove zemlje“, zaključio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh