Svet

Indonezija ne odustaje od pogubljenja osuđenih za drogu

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein rekao je da je Kancelarija UN za ljudska prava „duboko zabrinuta“ zbog toga što nema transparentnosti u slučajevima osuđenika na smrt i poštovanja prava na fer suđenje, uključujući pravo na žalbu. On je pozvao vladu indonežanskog predsednika Džoka Vidodoa da odmah uvede moratorijum na pogubljenja.

dzakarta indonezija 4

EU saopštila da je smrtna kazna neprihvatljivo demantovanje ljudskog dostojanstva i pozvala Indoneziju da razmotri da se pridruži velikoj zajednici od više od 140 država koje su potpuno ukinule smrtnu kaznu ili uvele moratorijum na nju.

Niz kola hitne pomoći stiglo je jutros u Čaličapu, gradu luci najbližem ostrvskom zatvoru Nusa Kambangan, koga još nazivaju i indonežanskim Alkatrazom, gde će biti izvršena smrtna kazna streljanjem, većinom stranih osuđenika.

Zvaničnici su počeli da jačaju bezbednost u zatvoru pre nekoliko dana, i više o 1.000 policajaca poslato je u Čaličap i na ostrvo-zatvor.

Indonezija nije objavila zvaničan spisak onih koji treba da budu pogubljenji ali državni tužilac je rekao juče da će biti pogubljeno 14 ljudi.

Jedan institut koji se bavi nekim od slučajeva osuđenika na smrt objavio je imena 14 ljudi koji oni veruju da su na spisku, među kojima su četiri Indonežanina, šest Nigerijaca, dva Zimbabveanca, Indijac i Pakistanac.

Ranije je kancelarija državnog tužioca navela da je budžetom predvidela sredstva za 16 pogubljenja ove godine. Portparol državnog tužioca Indonezije rekao je da su pogubljenja sprovođenje zakona zemlje i da neće biti odložena ili zaustavljena. Svi slučajevi su prošli dugi pravni proces, uključujući i žalbe rekao je on. „Svima su date šanse u svim fazama“, rekao je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh