Novosti online

Инспекција ванредно код „Матијевића” због видео-снимака меса

Нови Сад – Републички ветеринарски инспектор ванредно је спровео службену контролу у Индустрији меса „Матијевић” ДОО у Новом Саду, по пријави која је тој инспекцији стигла након што је бивши радник фабрике Михајло Чепи у јавност изнео оптужбе на рачун предузећа и његовог власника Петра Матијевића о коришћењу робе са истеклим роком трајања.

Бивши радник ове индустрије тврди да се месо ком је истекао рок трајања користи у производњи виршли, кобасица, шваргли и других месних прерађевина. Он је путем Фејсбука и Јутјуба понудио јавности на увид видео-снимке које је раније направио у фабричким халама „Матијевића”.

Међутим, инспекција која је прекјуче контролисала предузеће није нашла пропусте, а о томе је на интернет-страници своје кориснике обавестила ова индустрија меса.

„Увидом у приложену документацију, процедура ПР 19, поврат робе и рекламације при продаји, као и записа којима се потврђује иста за дане: 4. 11, 9. 12. 2015, 21. 1. 2016. нису утврђени никакви пропусти”, наводи се у копији објављеног записника.

У једном од снимака у ком говори о коришћењу меса које се из продавница врати у фабрику, Михајло Чепи приказује складиштену робу и каже: „Ево га поврат специјал саламе и чајне. Ево, имате прилику да видите како то ’лепо’ изгледа замрзнуто. Онда се то одмрзне, и даље – у производњу”.

Такође, Чепи тврди да све оно што се у другим фирмама баца, овде иде у шварглу, џигерњачу и крвавицу.

Видео-записи су се брзо проширили по друштвеним мрежама, а „узбуњивачу” су многобројни грађани које је убедио у своје тврдње честитали на храбрости.

„Хтео сам људима у Србији да покажем шта се све ради. Људи то заправо и знају, али нису имали прилику да виде доказе. Иза свега стојим и не плашим се”, изјавио је Чепи.

Наиме, ћерка власника, Лана Матијевић, у отвореном писму јавности саопштила је да је Михајло Чепи отишао из фирме пре годину дана „јер је требало да добије отказ због крађе”.

„Али када је схватио да смо га ухватили у крађи дао је сам отказ, јер зна да онај који добије отказ из ове компаније тешко може наћи други посао”, додала је она. Тврди да је Чепи све измислио: „Ако је све тачно што је он рекао, зашто је чекао годину дана? Зашто нас није тужио, звао инспекцију?”.

Из „Матијевића” је саопштено и да је спорни снимак настао у делу фабрике где се одлаже отпад. Његово прикупљање и сортирање, кажу, нормалан је процес за сваку индустрију па тако и месну, али „тај процес нема никакве везе нити је део производње”.

С. Ковачевић

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh