Gradovi

Interpol proverava i traga za 55 miliona pasoša

BEČ – Međunarodna policijska mreža Interpol trenutno traga i proverava 55 miliona pasoša, među kojima i oko 30.000 sirijskih, od kojih je 4.000 „blanko izdatih“, a koji bi mogli biti u rukama pripadnika Islamske države, tvrdi danas bečki dnevnik „Kurir“.

U EU je tokom prošle godine prijavljeno 35 miliona pasoša koji su izgubljeni ili ukradeni, a taj broj se više nego udvostručio u proteklih pet godina.

Da li su Evropljani postali sve neodgovorniji prema svojim pasošima i ličnim dokumentima, ili oni dospevaju sve više u tamne kanale o tome postoje različita mišljenja.

Ministarstvo odbrane SAD je zbog te situacije stavilo je pet evropskih zemalja pod specijalni nadzor, a među njima su Francuska, Grčka, Belgija, Nemačka i Italija.

Ako te države ne budu brzo reagovale preti im pooštravanje kriterijuma za ulazak njihovih građana u EU, pa čak i uvođenje viznog režima.

Između 2.000 i 7.000 evra trenutno na crnom tržištu koštaju putne isprave.

Islamska države je, prilikom napredovanja u svojim osvajanjima teritorija u Iraku, Libiji i Siriji otela i brojne dokumente, a procenjuje se da se radi do 250.000 pasoša, koje sada teroristi mogu da izdaju na bilo čije ime.

Tako su navodno i teroristi koji su izveli napad u Parizu dospeli u Francusku koristeći dokumenta koje su islamisti oteli u sirikskom mestu Raka.

Međutim omiljeniji od sirijskih pasoša ipak su putne isprave zemalja EU, jer se lica koja ih poseduju manje kontrolišu.

Na aerodromu u Istanbulu su krajem prošle godine otkrivena dva krijumčara koji su krenuli da se pridruže Islamskoj državi, a u prtljagu su imali 148 falsifikovanih pasoša.

„O tome koliko pasoša u Austriji stvarno bude ukradeno ne postoje tačne brojke“, ističe šef odsedaka u Saveznoj kriminalističkoj službi Ernst Gajger.

On je rekao da ne postoje specijalni problemi sa austrijskim pasošima, navodeći da je poslednji put jedan blanko putni dokument Austrije dospeo u ruke terorističke organizacije RAF.

Prilikom poslednje sednice ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu uspostavljena je radna grupa koja treba da reši problem sa izgubljenim, odnosno ukradenim pasošima, čiji broj neprestano raste.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh