• Ekonomija

  Инжењер из Србије Радован Бајић разрадио систем провере аутентичности светске електронске валуте

  Press release_cloudcoin

  Радован Бајић, инжењер организационих наука из Београда, учествовао је у пројектовању нове светске валуте, с тим да је разрадио део системске архитектуре за проверу аутентичности ове валуте.

  У разради „Клаудкоин“ примењује се револуционарна технологија која замењујуе „блокчејн“ који се користи у криптовалутама. Нова технологија се зове „RAIDA“ (Redundаnt Arrаy of Independent Detection Agents).

  Ово је друга технологија (Block Chаin је прва) која помаже решити проблем физичке целовитости која је карактеристична за дигиталне валуте.

  Радован је разрадио компоненте овог система које су неопходне за рад „нодова клаудкоина“, укључујући поделу сервера по контејнерима и принципе за њихову интеракцију.

  Оснивач пројекта стварања нове валуте Шон Вортингтон, професор информатике из Калифорније, сматра веома значајним и вредним допринос србског стручњака: „Сигурност, односно поузданост је темељни услов за карактеристику било које валуте, и управо у томе је основна заслуга Радована“.

  Инжењер организационих наука Радован Бајић прича да је окупиран идејом електронског новца, чак је замолио да му се његова плата исплаћује у „клаудкоинима“. „ Будућност је у електронском новцу“, – убеђен је инжењер организационих наука из Београда, – „ јер је једноставан у управљању, мобилан, ви можете платити било коју услугу или робу у било којој земљи и да не сносите додатне трошкове што се дешава приликом трансфера националних валута. За годину-две клоудкоин коштаће 20-30 пута више него данас“.

  Зато, по мишљењу Радована, неопходно је информисати људе, причати њима шта је то у ствари, у чему је предност криптованог новца у односу на националну валуту. У ту сврху Радован жели да самостално лансира верзију веб-странице на србском језику. Београђанин планира да реализује свој план до децембра.

  У најближе планове пројекта „Клаудкоин“ спада излаз на децентрализовану берзу криптовалута „Декстрејд“ која омогућује откуп и продају, без икаквих потешкоћа, криптовалуте и фидуцијарног новца. Концем маја је лансирана поједностављена верзија берзе на којој власници нове валуте могу вршити продају и куповину клаудкоина.

  Подсетимо да сходно информацији Николаса Квиџовица из „МСМ“, у Србији око 3000 људи поседује криптовалуте, претежно биткоин. У децембру ове године у главном граду Републике постваљен је први банкомат (АТМ) преко којег Срби могу набављати биткоин.

  Izvor:

  Press služba zvaničnog predstavništva Konzorcija CloudCoin u Rusiji

  PR-agencija:   „Newsmaker“

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com