Gradovi

Iran: Američki mornari će verovatno biti ubrzo pušteni

VAŠINGTON – Iranska Revolucionarna garda saopštila je danas da je Teheran zatražio od SAD izvinjenje nakon što su iranske vlasti zadržale američke mornare i njihove brodove zbog povrede teritorijalnih voda Irana.

„Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif je u kontaktu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem“, rekao je pomorski komandant Revolucionarne garde Ali Fadavi državnoj televiziji.

Kako je istakao, Zarif je zauzeo čvrst stav pošto su mornari povredili iranske teritorijalne vode i zatražio od SAD izvinjenje, preneo je Rojters.

Iranske vlasti su zadržale deset pripadnika američke mornarice i njihova dva mala broda koja su skrenula u iranske vode zbog mehaničkih problema, navodi AP.

Američki zvaničnici su saopštili da im je Teheran izneo uveravanja da će posada i brodovi biti brzo i bezbedno vraćeni u SAD.

Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, a očekuje se da će jutros biti prebačeni na američki brod u tom regionu.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su se brodovi kretali između Kuvajta i Bahreina kada su SAD izgubile kontakt sa njima.

Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada su pojačane tenzije između Vašingtona i Teherana, a samo nekoliko sati pre nego što je američki predsednik Barak Obama održao govor o stanju nacije pred Kongresom i javnošću.

LaTunya Howard/U.S. Navy via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh