Svet

Iran: Nastavićemo da povećavamo proizvodnju nafte

To nagoveštava da će Iran zauzeti oštar stav u pregovorima sa vodećim svetskim proizvođačima nafte o ograničavanju proizvodnje tog energenta, ocenjuje britanska agencija.

„Zahtevati od Irana da zamrzne sopstveni nivo proizvodnje nafte je nelogično, jer kad je Iran bio pod sankcijama pojedine države su povećale svoju proizvodnju, izazivajući pad cena nafte. U više navrata smo ponovili da će Iran povećavati proizvodnju nafte sve dok ne dostigne nivo od pre sankcija“, izjavio je izaslanik Irana u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), Mehdi Asali.

nafta gorivo busotine pumpe

Venecuelanski ministar za naftu Eulohio del Pino, irački ministar za naftu Abdel Abdel Mahdi i katarski ministar energetike Mohamad bin Saleh al-Sada trebalo bi da danas doputuju u Teheran na pregovore sa iranskim kolegom Bidžanom Zanganehom, u nastojanju da postignu dogovor o ograničavanju nivoa proizvodnje radi podizanja niske cene nafte.

Prema predlogu koji bi doveo do postizanja prvog globalnog sporazuma o proizvodnji nafte u poslednjih 15 godina, države-proizvođači, poput Saudijske Arabije i Rusije, zamrzle bi proizvodnju na nivou iz januara.

Ipak, Saudijska Arabija je poručila juče da će ovaj dogovor zavisiti od saradnje između drugih vodećih proizvođača.

Iran je pre 2012. godine izvozio oko 2,5 miliona barela dnevno, da bi izvoz po uvođenju sankcija pao na oko 1,1 milion barela dnevno.

Prema analizi Rojtersa od 5. januara, iranska proizvodnja nafte u decembru je iznosila 2,9 miliona barela dnevno.

Sankcije nametnute Iranu zbog spornog nuklearnog programa su ukinute prošlog meseca, nakon što je zvanični Teheran postigao sporazum sa šest zapadnih sila, što mu je omogućilo da obnovi prodaju nafte na svetskim tržištima.

Dva neimenovana iranska zvaničnika, bliska pregovorima unutar OPEK, izjavila su za Rojters da bi Teheranu mogli biti ponuđeni specijalni uslovi u okviru dogovora o zamrzavanju proizvodnje.

„Iran se vraća na tržište i potrebno je da dobije specijalnu priliku“, rekao je jedan od tih izvora.

Poslednji globalni sporazum o nafti, koji su postigle članice i nečlanice OPEK, datira iz 2001. godine, kada je Saudijska Arabija ubedila Meksiko, Norvešku i Rusiju da daju svoj doprinos u smanjenju proizvodnje, navodi Rojters.

65

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh