Gradovi

IS izgleda spasla američki vojni avion A-10 od „penzije“

VAŠINGTON – Takozvana Islamska država (IS) je izgleda rešena da uništi sve pred sobom u osvajačkom pohodu na Irak, Siriju i druge zemlje ali je nehotice spasla od povlačenja jednu flotu aviona američkih važdušnh snaga.

Američki general Dejvid Goldfejn, zamenik komandanta vazdušnih snaga rekao je da su uspon IS i kampanja američkih snaga u borbi protiv nje naveli vojsku da preispita planove o „penzionisanju“ vojnih aviona A-10 koje Vazdušne snage koriste od 1975, prenosi CNN.

Planirano je da te avione zameni jedna verzija aviona F-35 ali oni upravo izlaze iz proizvodnje i još nisu provereni u borbi kao A-10 koji su korišćeni u Iraku, Avganisanu i nedavno u borbi protiv IS u Siriji.

„Odluku o povlačenju A-10 doneli smo pre problema sa IS, pre nego što smo došli u Irak i pre ponovnog jačanja Rusije“, rekao je Goldfejn.

Reč je o avionu koji se smatra jednim od najboljih za podršku kopnenim snagama, jer može dugo da kruži oko cilja i ima veliku sposobnost manevrisanja pri manjoj brzini i visini.

Kada se kopnene snage nađu u nevolji, a previše su blizu neprijatelju da bi lovački avioni na njega mogli bacati bombe bez bojazni da povrede svoje ili savezničke kopnene snage piloti A-10 mogu danima da nadleću ciljeve po bilo kom vremenu i da ih precizno pogađaju iz mitraljeza koji ispaljuje metke sa osiromašenim uranijumom.

Avioni A-10 su se u novembru pokazali veoma dobro u Operaciji „Talas plime“ u kojoj je uništeno 116 kamiona cisterni sa gorivom Islamske države.

AP Photo, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh