Gradovi

Islamska država i na jugu Filipina?

KUALA LUMPUR – Islamska država (IS) pokušava da uspostavi uporište na jugu Filipina, području koje je na udaru nasilja, upozorila je danas najveća organizacija muslimanskih pobunjenika u toj zemlji.

Lider Islamskog oslobodilačkog fronta Moro (MILF) Murad Ebrahim rekao je da ekstremistička IS nastoji da iskoristi rastuću isfrustriranost zbog neuspeha napora da se okonča višedecenijska pobuna muslimanskih separatista u južnom regionu Mindanao, prenosi AFP.

Mirovni proces je zamrznut otkako filipinski Kongres prošlog meseca nije usvojio nacrt zakona koji su usaglasili MILF i vlada, a kojim bi se tom regionu dala autonomija, podseća francuska agencija.

„Sada, pošto nacrt nije usvojen, prilično smo zabrinuti da bi IS mogla da to iskoristi jer su osećanja naroda u toj oblasti sada veoma snažna“, rekao je Murad novinarima u Kuala Lumpuru.

Kako je dodao, MILF nastoji da stupi u dijalog sa militantnim aktivistima udruženim sa IS kako bi ih odvratio od daljih napada.

Naoružani ljudi lojalni džihadistima koji kontrolišu velike delove Iraka i Sirije podstakli su niz pogubnih sukoba sa vojskom na nestabilnom jugu Filipina otkako je parlament blokirao mirovne napore, navodi Frans pres.

AP Photo, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh