Novosti online

Истрага о погибији службеника амбасаде у Либији

Председник Владе Србије Александар Вучић затражио је јуче од заменика помоћника државног секретара САД Хојта Брајана Јија све информације до којих су САД до сада дошле о догађајима у Либији, у којима су погинула два службеника амбасаде Србије, Слађана Станковић и Јовица Степић.

Високи амерички функционер изразио је саучешће и пренео премијеру Вучићу сазнања америчке стране о тим догађајима. Вучић и Ји састали су се у Лондону, а разговарали су о погибији српских држављана у Либији, регионалној сарадњи и стабилности на западном Балкану.

Да ће бити истражене и околности под којима је дошло до отмице службеника наше амбасаде, најавио је претходно и министар спољних послова Ивица Дачић.

„О проценама, о начину поступања и процедурама на дан отмице, биће утврђена пуна истина и одговорност. Биће саслушани амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица, као и сви службеници амбасаде”, изјавио је Дачић, прецизирајући да је формирана радна група која ће у најкраћем року предложити мере.

Како је објаснио, Србија је у протеклом периоду задржала своје амбасаде у Ираку, Сирији, Либији, Тунису и Египту због економских интереса и пријатељских односа са тим земљама, као и због великог броја наших људи који тамо раде и који нису желели да се врате, иако су били позвани да напусте те државе.

Он је указао да су амбасадори и отправници послова у тим земљама увек били против затварања амбасада.

Према његовим речима, то укључује и Потежицу, који је и после отмице сугерисао да не затварамо амбасаду нити да је пребацујемо у Тобрук, зато што у Триполију има више од 30 амбасада, а у Торбуку нема услова за њихов рад, па их ни друге земље тамо не отварају.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је јуче да ће се то министарство укључити у истрагу о околностима у којима су страдала два држављанина Србије у Либији уколико тужилаштво покрене истрагу, али да у овом тренутку о томе нема никакве информације.

Стефановић је, одговарајући на питање новинара, да ли зна где се налази амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица и да ли су тачне информације да се бавио недипломатским активностима, рекао да не зна, и да то није питање за Министарство унутрашњих послова. „МУП није био укључен у ту ситуацију. Пошто је то у надлежности других државних органа, нисмо се у то мешали”, рекао је Стефановић.

Упитан зашто се колона возила у којој су се налазили српски држављани у тренутку отмице кретала непредвиђеном рутом, Стефановић је поновио да се полиција тиме није бавила и да се, као што каже назив министарства, полиција „не бави стварима ван наше земље”.

Он је додао и да није било контаката са министром спољних послова у вези са погибијом српских држављана у Либији.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh