• Gradovi

  Ivanić: Neće biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije

  BANJA LUKA – Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić odbacio je bilo kakvu mogućnost revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

  „Nema nikakve šanse da se taj proces ponovo pokrene i ova priča se može smatrati završenom. Revizije postupka u ovom slučaju neće i ne može biti“, uveren je Ivanić.

  Pozivajući se na informacije dobijene od nadležnih u Međunarodnom sudu pravde, istakao je da ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka.

  „Taj postupak je moguće pokrenuti pod nekoliko uslova. Prvo da postoji neka nova činjenica, koja ranije nije bila poznata. Koliko mi je poznato, toga nema. Drugo, da je zahtev pokrenut u roku od najmanje šest meseci od saznavanja te nove činjenice, što se očigledno nije desilo i da zahtev bude pokrenut u roku od deset godina od dana izricanja presude. Rok ističe 26. februara 2017. i nema ni jedne nove naznake te vrste – naglasio je Ivanić u izjavi Feni.

  Ukazao je da bi, eventualni novi postupak podrazumevao i da se usvoji nova politička odluka, pre svega u Predsedništvu BiH, za šta ne postoji njegova saglasnost, što znači da ne može biti konsenzusa o ovom pitanju.

  „S obzirom na to da sam ja član Predsedništva BiH i da imam negativan stav, odluka Predsedništva o tom pitanju ne može biti usvojena, što znači da ne može biti ispunjen ni taj preduslov“, kategoričan je Ivanić.

  Navodi se da je on, polazeći od te činjenice, još u junu ove godine prosledio pismo Međunarodnom sudu pravde u kojem je naveo da nema političke saglasnosti o ovom pitanju i da bi bilo kakav zahtev ili neki drugi akt, u ime bilo koje institucije, bilo kršenje Ustava BiH i da takav zahtev ne može biti legitiman.

  Predsedavajući Predsedništva BiH smatra i da bi eventulano pokretanje revizije presude bilo ponovno „dolivanje ulja na vratu“.

  „To bi bilo neviđeno pogoršanje političkih prilika“, rekao je Ivanić u izjavi Feni, ističući da napore treba usmeriti prvenstveno na popravljanje regionalne saradnje.

  U tom konteksu, ključni koraci, kako je naveo, i u praksi, a ne samo rečima, treba da se naprave iz Sarajeva.

  Fena podseća da je Međunarodni sud pravde 2007. godine odbacio odgovornost Srbije u tužbi za genocid koju je BiH podnela tokom rata, 1993. godine, protiv tadašnje SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore.

  Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com