Gradovi

Ivanić: Ulazak SBB u vlast je značio stabilizaciju

BANJALUKA – Iza hapšenja Fahrudina Radončića verovatno ne stoje ni međunarodna zajednica niti SDA, tvrdi Mladen Ivanić, srpski član Predsjdništva BiH istakavši da je ulazak SBB u vlast, kako stranke sekularizma, značio stablizaciju, ne samo bošnjačke scene, već i cele BiH.

Napomenuvši da saoseća sa Radončićem, jer je i sam prošao sličnu stvar, Ivanić kaže da bi politizacija slučaja značila krah trenutne pravosudne garniture u državi.

„Ja bih voleo da ta koalicija (SDA -SBB) opstane. Ubeđen sam da će i ostati“, rekao je Ivanić.

Upitan da li je hapšenje Radončića početak pravne države ili sredstvo obračuna protiv njega, Ivanić kaže da vrlo teško u ovom trenutku reći šta je.

„Mislim da je ovaj slučaj izuzetno važan zato što opredeljuje dugoročnu poziciju pravosuđa BiH. Mislim da je ovaj slučaj različit u odnosu na ranije godine, kada je postojao veliki međunarodni pritisak na pravosuđe. U ranijim slučajevima međunarodni faktor snosi veliku odgovornost“, rekao je Ivanić u intervjuu Nezavisnim novinama.

Napomenuo je da poslednjih godina uloga stranaca u BiH je mnogo manja, te da u konrektnom slučaju Radončića nema njihovog uticaja, što je, kako je kazao, konkretna razlika.

„I zato će se ovde odlučivati kakav je autoritet pravosudnih institucija – ili će vratiti autoritet ili će se pokazati da je u pitanju politizacija“, rekao je uveren da je ovo, kako je rekao, neka prelomnica.

Ili će se, kaže, potpuno potvrditi i otvoriti prostor da pravosuđe bude samostalno ili će ovo značiti potpuni krah garniture koja je trenutno u pravosudnim institucijama.

„Eventualni pad slučaja dao bi za pravo svima koji tvrde da je u pitanju politizacija. Videćemo, neće to dugo trajati. Znaće se to brzo“, kazao je.

Dodik da jasno kaže da odustaje od prvog referenduma

Srpski član Predsednistva BiH kaže da postoji najava da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je zakazan, mogao biti zamenjen refrendumom o Danu Republike

„Ako se ide na drugi, onda mislim da Dodik treba jasno da kaže da odustaje od prvog. Ili da obavi taj prvi koji je obećao, pa da onda razgovaramo o drugom, o Danu Republike“, naveo je Ivanić.

Ne bi, smatra on, bilo korektno da drugi referendum stavi zajedno ili pre onoga koji je obećao.

„Ja nemam ništa protiv referenduma za 9. januar, ali mislim da pitanje treba da bude da se građani izjasne da li su za to da se 9. januar slavi kao Dan Republike“, naveo je.

Upitan kako bi bošnjačkim i hrvatskim sugrađanima u RS jednostavnim rečima objasnio da 9. januar nije uperen protiv njih, Ivanić kaže da misli da većina njih s tim nikada nije ni imala problem.

„Problem imaju neki političari iz FBiH koji to koriste da bi se prikazali velikim „braniocima“ svog naroda“, kazao je Ivanić.

Na pitanje da li je reč o Bakiru Izetbegoviću, Ivanić je kazao:“Od Izetbegovića, pa nadalje“.

„Ono što sam ja video, ljudi apsolutno nisu imali nikakav problem s tim datumom. Način na koji je on bio proslavljan proteklih godina nije nikoga vređao. Mislim da ovo što se desilo predstavlja liniju koja se nije mogla preći i mislim da je bila vrlo pogrešna. Istina, inicijativa je donesena prije nego što smo mi došli u vlast. Verujem da se već kod odluke o grbu i himni moglo reagovati. Zašto SNSD nije reagovao, ne znam. Što se mene tiče, ovakva reakcija trebalo je da bude već tada“, kazao je Ivanić.

Foto Tanjug, R. Prelić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh