Novosti online

Из старог „пасата” до Реала

Пре пет година постао је најмлађи стрелац у историји Црвене звезде, када је на стадиону „Карађорђе” у Новом Саду ушао и донео бод свом тиму против Војводине (3:3), постигавши гол само два минута после уласка у игру. Имао је 16 година, пет месеци и пет дана. А пре пет дана постао је најскупљи српски фудбалер свих времена, пошто је прешао из Ајнтрахта у мадридски Реал за 60 милиона евра.

Као и у већини прича младих играча у нашој земљи, и због њега су се отимали Црвена звезда и Партизан, само што је у његовом случају све почело још док је био у другом разреду основне школе. Рођен је 23. децембра 1997. у селу Батару код Бијељине, где је и почео да игра. С осам година заиграо је на утакмицама „Мини макси” лиге у Београду, на које је одлазио с оцем Миланом, проводећи дане, а понекад и ноћи у старом „пасату”. На тим мечевима спазио га је Томислав Милевић, чувени Звездин ловац на таленте, па се тако већ у мају 2005. појавио на проби у том клубу. Од тада више није спавао у колима.

У Звезди се развијао брже од вршњака, али и у млађим националним селекцијама за које је постигао 44 гола на 59 утакмица. Страни медији протеклих дана цитирају Звездиног директора Звездана Терзића, који је пре пет година изјавио да ће „Јовић бити нови Фалкао”.

Са 17 година добио је број девет у првом тиму Црвене звезде, а после прве сезоне – у којој је постигао 12 голова на 42 утакмице – прешао је у Бенфику за шест милиона евра (фебруар 2016). У Португалији није добио праву прилику (за годину дана два пута ушао у игру као резерва), што је био знак за хрватског тренера Ника Ковача да га доведе у Ајнтрахт. Тако је у јуну 2017. стигао у тај немачки клуб, као позајмљени играч, и у сезони 2017/18. постигао девет голова на 27 утакмица.

„За један месец у Франкфурту трчао сам више него за све време док сам био у Лисабону. Требао ми је неко као Нико Ковач да ме пробуди. Њему сам захвалан за успех који тренутно имам”, изјавио је Јовић за немачке медије пред крај ове сезоне, у којој је уписао 27 голова и седам асистенција на 47 утакмица.

Спортски директор Ајнтрахта Фреди Бобић направио је посао века, пошто је Јовића довео на позајмицу за 200.000 евра (с опцијом да откупе уговор за седам милиона евра, што се и десило), а Реалу су га продали за 60 милиона евра. Протеклих дана многи стручњаци су давали свој суд о Јовићу, а највеће комплименте добио је од тренера Чикага Вељка Пауновића, с којим су наши омладинци постали прваци света 2015. године: „Јовић је један од највећих талената које сам икада видео, а играо сам с играчима попут Вијерија, Хаселбанка, Тореса и Пенева. После Предрага Мијатовића и Давора Шукера и целе те генерације, није се појавио нападач као Лука Јовић. Увек је ишао испред своје генерације. Убацили смо га у репрезентацију до 19. године, када је малтене три године био млађи од осталих. Према мом мишљењу, он је највећи таленат на простору некадашње Југославије у последњих 20 година.”

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh