Gradovi

Izbeglice iz BiH i Hrvatske da se prijave za stanove

BEOGRAD – Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije i Grad Novi Sad pozvali su danas izbeglice i bivše izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se prijave se za dodelu stanova i paketa građevinskog materijala.

Izbeglice i bivše izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje žive na teritoriji Novog Sada, od 11. januara do 10. februara mogu da podnesu prijave i potrebnu dokumentaciju i konkurišu za stambene jedinice sa mogućnošću kupovine.

Stambene jedinice daju se u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine prema uslovima predviđenim Zakonom o izbeglicama, saoopštio je Komesarijat.

Uslov je da potencijalni korisnici nemaju rešeno stambeno pitanje u Srbiji, ni u zemlji porekla, i da nisu ništa prodali ni obnovili u zemlji porekla. Svi uslovi su navedeni u tekstovima javnih poziva.

Takođe od 11. januara do 10. februara za izbeglice i bivše izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje žive na teritoriji Novog Sada, teče prijavljivanje za dodelu 20 paketa građevinskog materijala u maksimalnom iznosu do 9.000 evra u dinarskoj protivvrednosti paketa po porodičnom domaćinstvu.

Paketi građevinskog materijala dodeljuju se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata i to: za izgradnju/rekonstrukciju noseće konstrukcije (zidovi, krovna konstrukcija), hidroizolaciju pregradnih zidova, izgradnju/dogradnju sanitarnog čvora, ugradnju/zamenu zidnih i podnih obloga, stolarije, fasade, malterisanje i uvođenje/zamenu elektro i vodovodnih instalacija i druge radove neophodne za dovršetak gradnje ili adaptaciju kojom bi se nepokretnost dovela u stanje za upotrebu i stanovanje.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti u Kancelariji poverenika za izbeglice i migracije u Novom Sadu, Kralja Aleksandra 14, ili telefonom na broj 021/423-742, kao i u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije, Narodnih heroja 4, 11070 Novi Beograd.

Stambene jedinice u Novom Sadu, njih 276, dodeljuju se u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije. Ovaj podprojekat vredan je 46.773.758 evra, a podrazumeva donaciju ukupno 1.262 stana, 250 paketa građevinskog materijala za završetak započetih građevinskih objekata i 200 seoskih domaćinstava za izebglice na celoj teritoriji Srbije.

Paketi građevinskog materijala dodeljuju se u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, koji je vredan 11.842.699 evra, a podrazumeva dodelu ukupno 261 stana, 30 montažnih kuća, 300 paketa građevinskog materijala i 70 seoskih domaćinstava, kaže se u saopštenju.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 330 miliona evra. Regionalni stambeni program sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, stoji u saopštenju.

Foto Tanjug, video/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh