Gradovi

Izbeglice se iz Berlina istim autobusom vraćaju u Bavarsku

BERLIN – Sirijske izbeglice koje je bavarski lokalni zvaničnik autobusom doveo do kabineta kancelarke Angele Merkel, u znak protesta protiv njene migracione politike, proveli su noć u Berlinu, a danas će biti vraćene u Landshut, prenose nemački mediji.

Autobus sa tridesetak sirijskih izbeglica, u pratnji policije posle puta dugog 550 kilometara, stigao je sinoć ispred zgrade Kancleramta gde se istovremeno, nevezano za njihov dolazak, okupilo desetak demonstranata koji su uzvikivali „Merkel mora da ode“.

Predsednik okruga Landhut Peter Drajer koji je došao na ovu ideju, bio je u autobusu sa 31 izbeglicom, a po dolasku u prestonicu rekao je da svi moraju da obezbede „humani tretman ovih izbeglica“.

„U ovom obimu i za ovako kratko vreme mi to jednostavno više ne možemo da garantujemo“, rekao je Drajer objašnjavajući svoj potez.

Izbeglice su po dolasku do kabineta kancelarke, ostale u autobusu oko sat vremena usled konfuzije koja je nastala zbog pitanja gde će biti smeštene, pošto su na raspolaganju imali samo centre za azil.

„Pomalo sam razočaran pošto sam bio u kontaktu sa kabinetom kancelarke i nisam očekivao da izbeglice budu smeštene u kampovima ovde u Berlinu“, rekao je Drajer.

„Velt“ je ranije bio objavio da je Drajer najavio da će ako zatreba lično platiti smeštaj izbeglica u nekom hotelu.

Reagujući na ovu situaciju, portparol nemačke vlade Štefan Zajber je u saopštenju naveo da je smeštaj za stotine hiljada migranata koji su došli u Nemačku prethodnih meseci u nadležnosti saveznih pokrajina i opština.

„Vlada je svesna da trenutni broj izbeglica predstavlja značajan izazov u celoj Nemačkoj, a naročito u Bavarskoj“, rekao je Zajbert dodavši da će ove godine lokalnim vlastima biti obezbeđena dodatna finansijska podrška.

Portparol Berlinske socijalne službe Saša Langebah izjavio je za „Velt“ da očekuje da se ovakvi postupci predstavnika bavarskih vlasti „preko leđa izbeglica“ više neće ponoviti.

U protivnom neka im bavarske vlasti stave na raspolaganje svoje predstavništvo u vladinoj četvrti u Berlinu, poručio je Langebah.

Foto Tanjug, video/screenshot

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh