Novosti online

Избегличка мајка не жели да прими избегле са Ђевђелије

Од нашег дописника

Франкфурт, Хајделберг – „Меркелова, где си? Меркелова, помози нам”, кроз плач су узвикивале очајне избеглице, преноси извештач минхенског „Зидојче цајтунга” са грчко-македонске границе, где жица и јаке снаге безбедности онемогућавају избегле да иду даље, углавном ка Немачкој где желе да траже азил.

„Избегличка мајка”, међутим, више није онаква каквом је већина избеглица са Блиског истока замишља, па не само да је заоштрила немачку политику пријема азиланата већ се више не либи и да јавно каже да Немачка не жели да прими избегле који су заглављени на грчко-македонској граници.

Она је прекјуче, након разговора са хрватским премијером Тихомиром Орешковићем, не само рекла да „избеглице немају право да бирају у којој ће конкретно земљи чланици ЕУ добити азил” већ је истакла да очекује да избеглице које сада пристижу у Грчку ту и остану док им се не размотри захтев за азил.

„Припремили смо инфраструктуру у Грчкој, првенствено сабирне центре (за смештај и процену подобности за добијање азила), и у Грчкој би избеглице морале да користе те могућности”, рекла је Меркелова, истакавши да садашња ситуација са нагомиланим хиљадама избеглица на грчко-македонској граници код Ђевђелије није упоредива са ситуацијом из септембра прошле године када су мађарске власти затвориле око 25.000 избеглица на железничкој станици у Будимпешти.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНО И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh