• Regioni

  Izetbegović: Referendum probni balon za otcepljenje RS

  SARAJEVO – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je u ime stranačkog Kolegijuma pozvao međunarodne faktore, Ured visokog predstavnika u BiH i Veće za implementaciju mira, da reaguju povodom referenduma najavljenog u Republici Srpskoj (RS) za 25. septembar i zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

  Kolegij SDA danas je ocenio da je odluka skupštine RS o zakazivanju referendumu za 25. septembar dosadašnje najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja.

  „Ovo je prvi antidejtonski referendum: predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da će ‘pre ili kasnije’ biti organizirovan referendum o ‘samoopređeljenju RS'“, rekao je Izetbegović.

  Kolegijum SDA smatra da je referendum zakazan za 25. septembar probni balon za referendum o otcepljenju RS od BiH. „Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu pre 20 godina je početak rušenja mira u BiH, to se planira učiniti 25. septembra ove godine“, navodi se u zaključku sednice Kolegija SDA, prenosi Fena.

  „Rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i verovatno u ovom delu Evrope, to se planira učiniti 2018. godine“, rekao je Izetbegović prenoseći na pres-konferenciji zaključke sa sednice Kolegija SDA.

  Zaključeno je da političke snage u RS predvođene Dodikom, „rušeći vladavinu zakona, rušeći Ustav i državne institucije ove zemlje, rušeći Dejtonski mirovni sporazum, vode u bezakonje, haos i nesigurnost; oni to već godinama vrše veoma agresivno i aktivno vređajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Veća za implementaciju mira“.

  Izetbegović kaže i da domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su duni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije.

  „U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može doći ni do kakvog razlaza. Srebrenica, Tomašica, Keraterm, Manjača, sva mesta patnje nevinih ljudi, kao niti jedan pedalj BiH, nikada neće biti izdvojen iz teritorije BiH. Sile separatizma koje vode u konflikte s nesagledivim posledicama treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah“, rekao je Izetbegović.

  Kolegij SDA je današnjim zaključcima pozvao Ustavni sud BiH da reaguje uvodeći potrebne privremene mere i da poništi odluku Narodne skupštine RS koja je, kako navodi, protivustavna i u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH.

  Foto Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com